2014. február 4., kedd

OGY - A harmadik rezsicsökkentésről tárgyal ma a parlament

    Budapest, 2014. február 4., kedd (MTI) - Az Országgyűlés mai ülésnapján a köztársasági elnök által korábban visszaküldött törvényjavaslatokon változtathat, majd a harmadik rezsicsökkentéssel összefüggő intézkedések tárgyalásába kezd.

    A Ház ülése reggel 8 óra 30 perckor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, a képviselők ezt követően az Áder János államfő által még tavaly év végén visszaküldött két törvényjavaslaton módosíthatnak.
    Az egyik a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépést célozza. Ezzel kapcsolatban az államfő több kifogást is megfogalmazott november elején, de az őszi ülésszakban már nem módosították. A másik a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló jogszabály, amelynél a köztársasági elnök azt ellenezte, hogy a Nemzet Művésze-díjat jogerősen elítélt alkotók is megkaphatnák.
    A parlament emellett kormánypárti kezdeményezésre a jászkun önmegváltás emléknapjává minősítheti május 6-át.
    A szavazást követően kezdődhet vita a rezsicsökkentés folytatásáról. Az erről szóló előterjesztést Németh Szilárd, a Fidesz témáért felelős politikusa és Rogán Antal kormánypárti frakcióvezető terjesztette be. Javaslatuk alapján az Országgyűlés kivételes sürgősségi eljárásban tárgyalja azt az indítványt, hogy a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökkenjen.
    A Ház az ülésnap további részében nemzetközi szerződések kihirdetéséről tárgyal, de a fideszes Kovács József kezdeményezésére terítékre kerül a magyar ápolók napjának kijelölése is, amelyet javaslata alapján február 19-én tartanának.

bkgy \ bzt \ bku

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése