2014. január 23., csütörtök

Megkezdődött a területalapú támogatások második részletének utalása

    Tápiószentmárton, 2014. január 23., csütörtök (MTI) - Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön elindította a 2013-as területalapú támogatások második részletének utalását, aminek során mintegy 170 ezer gazda összesen 170 milliárd forinthoz jut.

Fotó: VZ/Önfenntartás blog

    Ez 35 ezer forint hektáronkénti támogatást jelent. Az első részlet kifizetése tavaly októberben indult, és 34 ezer forint volt - mondta az esemény tápiószentmártoni sajtótájékoztatóján a tárcavezető. Közölte azt is, hogy mivel az uniós pénzügyi ciklus a végéhez érkezett, "a kasszában visszamaradt pénzeket" is át fogják utalni, ez nagyjából 30-50 forint lesz hektáronként.
    A miniszter elmondta, hogy a biztonságos átutalások érdekében csomagokban történik a kifizetés, csütörtökkel kezdődően három hét alatt. "A mai napon 51 ezer ügyfélnek több mint 30 milliárd forint értékben zajlik le a kifizetés" - jelentette ki.     Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy 2013-ban az ország gazdasági növekedését a mezőgazdaság alapozta meg. A kivitel megközelítette a tavalyelőtti rekordot, mintegy 8,1 milliárd eurót. A kibocsátás 4,2 százalékkal emelkedve 2265 milliárd forintot ért el, 2012-ben még 2173 milliárd forint volt.     Az uniós közös agrárpolitikai vitákra utalva hangsúlyozta, hogy eredményesen zárultak a tárgyalások, Magyarországnak 20 százalékkal több támogatás jut, összesen 12,3 milliárd euró. "A következő hét évben 500 milliárd forinttal tudunk többet fordítani vidékfejlesztésre és agrártámogatásokra" - mondta.     Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára jelezte: az idei évvel ugyan már kezdődik az új uniós pénzügyi időszak, de a Közös Agrárpolitikában 2014 még átmeneti év lesz. Minden olyan támogatás megmarad, amely 2013-ban is működött. Így megmarad 2021-ig az egyszerűsített területalapú támogatási rendszer (SASP) - várható összege 227 euró lesz hektáronként -, továbbá a különleges támogatások és a szerkezetátalakítási támogatások. Lehetőség lesz a kisgazdaságok egyszerűsített átalánytámogatási rendszerének alkalmazására is a kormány döntése értelmében.     Az államtitkár megjegyezte, hogy a nemzeti támogatásokat szintén emelni tudják a 2014-es költségvetésben.     Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke beszámolt arról, hogy több kifizetés is folyamatban van. A területalapú támogatáshoz kapcsolódva három jogcímet emelt ki, amelyek kifizetése tavaly év végén indult el és most folytatódik. Ilyen az agrár-környezetgazdálkodási program, a kedvezőtlen adottságú területek támogatása, valamint a Natura2000 program, ahol a jövő héten indulnak a kifizetések.

hda \ guz \ gtr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése