2014. január 19., vasárnap

Hugh Fearnley-Whittingstallról, a River Cottage alapítójáról, aki kampányával megváltoztatta az európai Közös Halászati Politikát

Január elsejétől lépett életbe az a határozat, amelyért Hugh Fearnley-Whittingstall, a River Cottage alapítója évek óta küzd: az Európai Parlament új törvényt fogadott el a közösségi halászatról, amely fenntarthatóbb megoldásokra kötelezi a halászokat.


Hugh kampánya három évvel ezelőtt kezdődött. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a feleslegesen kihalászott, majd élettelenül visszadobott halakra. Ezek az állatok gyakran véletlenül kerülnek a hálóba, mégis a teljes európai halászat akár 50%-át is kiteheti mennyiségük.  A felhíváshoz 2011-ben a híres tévés műsort is forgatott „Én a halakkal vagyok” címmel, és útjára indított egy, az Európai Uniónak szóló petíciót is, amelyet napjainkig több mint 870 ezren írták alá. A kampány mellé számos ismert séf – mint például Jamie Oliver, Gordon Ramsay és Heston Blumenthal – és politikusok is odaálltak, miközben Hugh gyakran a tengerpartokon tartott lelkesítő beszédeket, vagy hirtelenjében felállított mobilkonyhákban mutatta meg, hogyan használhatók fel gazdaságosan a kifogott halak.
Az évek óta tartó harc és hatalmas társadalmi nyomás 2013 végén eredményt hozott: Hugh büszkén jelentette be weboldalán, hogy megszületett az új törvény a Közös Halászati Politikáról. Ez a törvény már kimondja, hogy a feleslegesen kihalászott, már elpusztult halakat visszadobni a vízbe szigorúan tilos, hiszen abszolút felhasználhatók.

Hugh Fearnley-Whittingstall első, a halászatról és halakról forgatott sorozatát 2011-ben a Spektrum mutatta be Magyarországon elsőként. A sorozat második, 2013-ban készült évadában Hugh világkörüli útra indult, hogy megvizsgálja az óceánokat is. Kiderül: további radikális változásokra van szükség a Föld halállományának védelmében. A „River Cottage - Én a halakkal vagyok - Mentsük meg a tengereket!” című sorozatot január 18-tól, hétvégente 12 órától sugározza a Spektrum.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése