2013. szeptember 15., vasárnap

Szüret 2013

Ez is megtörtént... Leszüreteltünk... Csütörtökön kádba került a csekély mennyiségű (300 liter) vörös, ami aztán szép lassan forrásnak is indult, tegnap pedig a fehér (többségében olaszrizling és rizlingszilváni, valamint egy kis zalagyöngye, szürkebarát, muskotály).
Az előkészületek már a héten megtörténtek és reggel 8-kor nekiálltunk leszedni a szőlőt. Menet közben megreggeliztünk (saját stifoldert, töpörtyűt és vaddisznósonkát :) ), majd délre végeztünk is a szedéssel. Ebéd következett (szintén vaddisznóból), majd a család nagy része haza, és maradtunk hárman préselni.
660 liter must lett egyetlen préselés után. A cukorfok ugyan csak 17-es lett, de a második legtöbb lé jött le az évek folyamán. Egyszer volt 1100 liter. Átlagosan 550-600 liter között szokott lenni. A 80 literes prést 7x töltöttük meg teljesen, majd a maradék kb. 30 liter szőlőnek kellett még egy töltés. Este fél 10-kor végeztünk.
A cukorfokot 20-asra emeltük, végeztünk a beállítással, a kotyogók is a hordókra kerültek, várjuk a forrás beindulását.
Úgy döntöttünk, hogy még egy préselésre nincs szükség, mert elég lesz az a kb. 600 liter fehér és 250 liter vörös bor, ami lesz majd (családon belül úgyis elfogy :) ), inkább pálinka lesz a maradék törkölyből (Tudom, hogy sokan nem értékelik a törkölypálinkát, de csak azért, mert nem ittak még igazán jót! ;) ).

És íme a képek:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése