2013. szeptember 21., szombat

Érik a cefre! :)

A lekvár és szörp igényeinken túl még bőven maradt gyümölcsünk az idén (bár barackból alig volt, de a körte és a szilva szépen termett). A tavalyi pálinkánk már elfogyott, úgyhogy itt az ideje az utánpótlásnak. A cefre szépen érik már, hamarosan kész lesz a főzésre. Az elsődleges szempont, hogy a minőség a mi kényes igényeinknek megfelelő legyen és tökéletes párlatot kapjunk. Ehhez csak hibátlan, érett gyümölcs kerül a hordókba. Alapvetően nem a mennyiség számít! A kiváló pálinka alapja a kiváló gyümölcs és a gondoskodás. :)

Idén több fajta lesz, mint az elmúlt években:
  • alma
  • körte
  • szilva
  • kajszi
  • törköly
  • vegyes
A vegyes is többnyire körte és szilva, de akad benne némi kajszi, őszibarack és pár szem füge is. Természetesen a saját gyümölcsösből, ami idén sem volt vegyszerrel kezelve.
Mivel tavaly csak kajszi, törköly és vegyes pálinkánk volt, így az idén jóval nagyobb változatosságnak örvendhetünk. :) Megjegyezném, hogy a törköly az elmúlt évben került először kifőzésre (addig nem nagyon volt rá szükségünk, mert volt elég a többi gyümölcsből) és kitűnőre sikerült. Tudom, hogy sokan nem igazán értékelik, de egy jó törkölypálinka ugyanolyan értéket képvisel, mint bármelyik másik, csak olyan szőlőből kell készíteni, ami megfelel az elvárásoknak. Nagy várakozással állunk az eredmény elé... jó lesz már kóstolni... ;)






Na meg van még három hordó ezeken kívül... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése