2013. július 6., szombat

Meghoztam az oltványokat Kovács Gyulától

Tegnap... Csütörtök... Irány Pórszombat! Már többször beszéltem Kovács Gyulával és mostanra sikerült időzítenem, hogy elmenjek az oltványokért. Eredetileg 25-öt akartam, aztán ott 30 lett belőle és a végén 32-vel jöttem haza. Ez lesz az első adag a birtokra.
Az odaút kicsit off road-osra sikerült, mert bizony az Őrség útjai már csak ilyenek. Kanyargósak, kátyúsak, nyomvályúsak, hullámosak. Ideje lesz terepjárót venni (az utak úgysem lesznek jobbak). :)
Gyula kedves volt, barátságos és segítőkész. Kértem, hogy állítson össze egy hosszú termésidejű, változatos csomagot, így van korai-, közép- és késői érésű fácskám is. Rengeteg olyan közöttük, ami gyerekkoromban volt nekünk. Külön örültem ezeknek.
Irigylem az olyan embereket, akiknek a hobbijuk a munkájuk is.


A birtokra még nem kerülnek kiültetésre, mert a mindennapos öntözésük körülményes lenne, így elvermeltem őket a kertben a nyár végéig. Így hozzájutnak a megfelelő vízmennyiséghez és a tápanyag utánpótlásuk is biztosítható.
Amúgy a következő fácskák lettek beszerezve:
- 7 db alma
- 7 db körte
- 7 db ringló és szilva
- 4 db cseresznye
- 1 db őszibarack (kísérletnek)
- 1 db kajszi (kísérlet)
- 2 db birs
- 1 db mogyoró
- 1 db berkenye
- 1 db valami, ami most nem jut eszembe... :) (szerk.: eszembe jutott: naspolya! :D )(Mire a képek feltöltődtek itt vidéken, addigra szombat lett. Úgyhogy a ma már tegnapra módosul... :) )

3 megjegyzés:

 1. De irigykedem, hogy eljutottál Gyulához:) Mi mindig csak terveztük, de a Bakonyból nem egyszerű. Máshol vettünk naspolyát, nem is maradt meg (Sieberz csomagküldő, többé soha). Adok egy linket neked és az olvasóidnak szeretettel, hátha tudjátok használni:

  https://sites.google.com/site/piacborsodmsz/facsemetek-magyar-oshonos

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az ilyen csomagküldő vackok nekünk sem jöttek be anno. Nem igazán tartósak és nem az elvárt minőséget hozzák. Egy-két dolog persze jó lett, mint a ribizke, egres, de szerintem nem lesznek olyan hosszú életűek, mint a régi fajták.
   Köszi a linket! Amúgy én Pécsen élek, a birtok Hévíz mellett és onnan mentem az oltványokért. :) Egy kombi csomagtartóját megpakolod, aztán már meg is éri lemenni Pórszombatra egy kirándulásra. Bár a Bakony is szép, de érdemes ellátogatni az Őrségbe is... ;)

   Törlés
 2. Direkt visszaolvastam, hogy mi is az a csemete, amit elfelejtettél. :-)

  VálaszTörlés