2013. február 3., vasárnap

Ilyen pártot szeretnék!

Elgondolkoztam rajta, hogy van-e olyan politikai erő jelenleg az országban, ami az elképzeléseimet támogatná. Rájöttem, hogy nincs. Nincs olyan alternatíva, amelyik hatékonyan képviselné az átlagemberek szükségleteit. Bár mindenféle pártok hangoztatnak ezt-azt, ami a hatalomra kerülésükkor már nem is annyira fontos.
Kellene egy néppártot alapítani, ahol a család, a vidéki ember és a gondolkodás lenne a középpontban. Olyan pártot, ahol nem kapna helyet a gyűlölet, a nacionalizmus, a rasszizmus. A mai multinacionális és multikulturális világban ez nem lenne megengedhető. Van ugyan olyan párt, amelyik fontosnak tartja ezeket az értékeket, amiket én is, de más egyéb törekvéseikkel nem tudok azonosulni.
Se nem bal, se nem jobb. Középre kell pozicionálni. Miért? Mert ha azt mondod, hogy baloldali párt, akkor mindenki azokra a "mocskos kommunistákra" asszociál, ha meg jobboldali, akkor meg a "fasisztákra". Persze tudatlanul, mert az emberek túlnyomó többségének fogalma nincs arról, hogy miről szól valójában a bal- és jobboldal fogalma.


A kis pártok között van ugyan olyan, ami a környezetvédelemre épül (lásd LMP), de ők is csak bohóckodtak eddig, most pedig szétváltak. A normálisabb egyének kilépnek a pártból és újat alapítanak, de úgy gondolom, hogy egy pártprogramot nem lehet (és nem is szabad) csak a környezetvédelemre és a kormányváltásra építeni (legalábbis ezt emelik ki az összes közül). Na meg baloldaliságukat hirdetik, amivel saját maguk alá vágnak.
A Fidesz meg már bizonyított. Hangoztatták a családi- és kisgazdaságok támogatását, ugyanakkor teljesen ellentétesen cselekedtek. Az állami földeket leosztották a saját "barátaiknak", újabb nagygazdaságokat hozva létre olyanoknak, akiknek eddig közük nem volt a mezőgazdasághoz (műkörmös, fogorvos, ügyvéd, stb.).
A Jobbiknak van ugyan az én elképzeléseimhez hasonló programja, de a radikális "eszmékkel" nem tudok azonosulni. Az MSZP pedig mindig csak önmagával hadakozik.
Milyen alternatíva maradt hát?
Bárki is kerül hatalomra 2014-ben, nem lesz egyszerű dolga. Simor jegybanki pozíciójának megszűnésével eltűnik a jegybanki tartalék is, úgyhogy átalakul a politika rendesen, ha már nem lehet mit lopni. A birka nép meg csak vár a segélyre, az anyagi támogatásra.
A munkahelyteremtő ígéreteknek bedől még valaki? Ragyogó közmunkás karrier! Ez az álma mindenkinek! Olyant kell ígérni, ami betartható és be is akarják tartani.

Milyen programot tartanék fontosnak? Nem olyant, ami mindenféle "monetáris" meg "fiskális" és egyéb hangzatos szavakkal van fémjelezve.

Egy lehetséges porgram:
 • a család intézményének előtérbe helyezése
 • a vidék élhetővé tétele, a vidéki emberek visszaszoktatása a kertgazdálkodásra, önfenntartó életmódra
 • szövetkezetek alakítása a kisbirtokos rendszerben (osztrák mintára)
 • határozott környezetvédelmi politika
 • új hulladéktörvény, ami nem csak a termékdíjak beszedéséről és a szemétlerakási díj emeléséről szól, hanem az újrahasznosításról, a kötelező lakossági és ipari szelektív hulladékgyűjtésről és a díjmentes lakossági elszállításról
 • megújuló energiaforrások népszerűsítése és elérhetővé tétele széles körben
 • alternatív építési technológiák engedélyezése és energiahatékonysági beruházások támogatása
 • könnyűipar fejlesztése
 • szociális háló átalakítása, tényleges rászorultsági alapon (jelenleg nem igazságos az elosztás)
 • oktatás reformja, a centralizált képzési struktúra helyett az egyénre szabott képzés, kevesebb, de hasznosabb információval
 • államháztartási kiadások valós csökkentése
 • társadalmi rétegek közötti szakadék csökkentése
 • stb.
Éppen ma dobódott fel a téma FB-n, hogy miért kell vajon bejelenteni a bármekkora földterületeket még a magánszemélyeknek is és ez egy kicsit megint azt bizonyította, hogy a világhatalom és a kormány ellenünk dolgozik. Azok ellen, akik csak békében és biztonságban akarnak élni. Nagy-nagy lehetősége van annak, hogy korlátozzák a zöldség- és gyümölcstermesztést még saját célra is (bár ennek az ellenkezőjét mondják, de tetteik nem az ő szavukat igazolják).
Ez nem járható út! A kizsákmányolás, a világuralom, az átlagemberek rabszolgasorba taszítása nem lehet cél! Azokat, akik ezt szeretnék, azokat el kell tüntetni a társadalomból. Sajnos a társadalom legnagyobb hányada nem fogja fel azt, hogy csak egy eszköz annak a maroknyi embernek a kezében, akik kihasználják őket. Pótolható eszközök! Elvileg minden ember egyenlőnek születik. És gyakorlatilag? Gyakorlatilag sajnos nem. A politika pedig csupán egy jól működő eszköz a gazdasági világhatalmi uralkodóknak.

Magyarországon is, mint sok más országban a politika csupán megvezetés. Hiszékeny embereket beetetnek mindenféle választási ígérettel. Fel kellene már ébredni! A népnek a sarkára kellene állni!

Egy olyan pártot szeretnék, ahol a választási ígéretek nem csak a választásokig tartanak. Nem csak a hatalom megszerzéséig, hanem a tényleges megvalósításig és azon túl! A hangzatos "tündérmesék" helyett egy teljesen egyszerű, mindenki által érthető koncepciót kell felállítani. Olyant, ami nem csak hihető (és még saját maguk is elhiszik), hanem olyant, ami igaz is...

1 megjegyzés:

 1. Ilyen párt nem létezik! :) Már önmagában a politikában rejlik a kívánságod teljesíthetetlensége! Sok politikusban meg van a jó szándék, aztán amikor a székbe kerül, szólnak neki, hogy az nem úgy van. xy nem fogja ezt engedni, mert nem érdeke.... nem a politikus irányít, csak úgy tűnik.

  VálaszTörlés