2013. február 24., vasárnap

Hypo-t iszunk

Már egy ideje ihatatlanná vált számunkra a vezetékes víz Pécsett. Egyre jobban hasonlít a szaga és az íze is a tömény Hypo-ra. Régen nem volt szükség erre a nagy "sterilizálásra". Gyerekkoromban semmi bajunk nem történt, ha egy tiszta patakból vagy forrásból ittunk. Amikor elmentünk a szőlőhegyre, mindig a birtok végén lévő forrásból vettük a vizet, ami kristálytiszta és kellemes hideg volt.


Most mindenfelé a vezetékes víz tisztaságáról, és egészséges mivoltáról hallunk regéket. A közműszolgáltatók szembeállítják az ásványvizekkel "termékeiket" és bizonygatják, hogy mennyivel jobb a csapvíz, mint a műanyagba csomagolt ásványvíz.
Főleg úgy, hogy már régóta nem csak forrásvíz vagy folyóvíz (pl. Duna) kerül a vezetékekbe, hanem a szennyvíztelepeken megtisztított víz nagy része is újból a gyomrunkba jut, mert visszapumpálják a közműhálózatba.
Az egyik ismerősünk, aki az egyik nagy vízműcégnél (akik az ellenőrzéseket és minősítéseket végzik) dolgozik, évekkel ezelőtt elmondta, hogy a laboratóriumi mérések alapján a legtöbb településen a vezetékes víz alkalmatlan lenne emberi fogyasztásra.
Ezt támasztja alá az a tapasztalatunk is, amikor kb. 15 éve vendéglátó üzlet nyitásába vágtunk az egyik városban. Két alkalommal dobták vissza a vezetékes vízből vett mintánkat (megjegyezném, hogy az egész város ezt itta, és issza mind a mai napig), hogy a vízminta emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ezek után "valaki" azt javasolta, hogy töltsük fel a rendszert tömény Hypo-val. Megtettük és a mintavétel után meg is jött a megfelelő minősítés a vízműtől: "A X.Y. által beküldött Z. azonosítójú vízminta csíra és baktériummentes, fizikai szennyeződéseket nem tartalmaz, emberi fogyasztásra ALKALMAS." Ehhez csak annyi a hozzáfűznivalóm, hogy aki ezt a mérést végezte, annak érdemes lett volna néhány kortyot inni belőle.

Idáig jutottunk. A vízszennyezés, a szennyvíz újbóli felhasználása, az emberek tudatlanságban tartása, marketing szövegekkel való megtévesztése a szomorú tény. Persze most, hogy minden rendben van ebben az országban, minden jó, már miért is hinnénk ilyen "hamis" információknak, mint amit mos leírtam? Feltételek nélkül higgyük el, hogy a vezetékes víz JÓ!

Tény és való, hogy valami nagyon nincs rendben hazánk vízellátásával és vízfelhasználásával. Ész nélkül pazaroljuk a vizet, ivóvízzel öblítjük a wc-ket, mosunk vele, stb. Bevallom, hogy az én családom is. Sajnos nagy rombolást kellene a házban végezni ahhoz, hogy megoldjuk "takarékos" módon, de már van egy teóriám, ami csak idő és pénz kérdése. Saját víztisztító és szennyvíztisztító beüzemelését tervezem, a vizet pedig ciszternába fogom gyűjteni, a szennyvíz pedig tisztítás után tökéletes lesz öntözésre. Már csak az a kb. 2 millió Ft hiányzik hozzá, amiből megvalósíthatom úgy, hogy az minősített és engedélyezett legyen.

Zárszóként pedig legyen itt a sokak által már ismert térkép arról, hogy melyik területeken nem felel meg az ivóvíz az EU-előírásoknak.


1 megjegyzés:

  1. Ezzel küzdök én is, agyalok, mert nem normális, hogy a wc-n lehúzott vizet isszuk, az esővizet meg az utcára engedjük. Szomorú, hogy gazdagnak kell ahhoz lenni, hogy tudatosan tudjunk élni. :( Szurkolok neked, hogy összejöjjön!

    VálaszTörlés