2013. február 7., csütörtök

Fenyegetik az erdészeket a fatolvajok


Visegrád, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - Már nemcsak fát lopnak, az erdészeket is fenyegetik a tolvajok - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Lomniczi Gergely azt mondta, legutóbb vasárnap „üzentek” a fatolvajok a parkerdő munkatársainak: tucatnyi idős tölgyfát döntöttek Csobánka egyik erdészeti útjára, feltehetően bosszúból. 
Csak Csobánka és Pomáz térségéből évente százötven köbméternyi fát visznek el, ennek az értéke tűzifaáron számolva csaknem kétmillió forint. A teljes főváros környéki területről pedig több mint ezer köbméter fát lopnak el egy évben tízmillió forintnál nagyobb értékben. 
A valóban okozott kár azonban ennél sokkal nagyobb, mert ezek az erdők védett vagy fokozottan védett helyen vannak. Az esetek többségében kézi fűrésszel vágják ki a fát. A szakszerűtlen, gyakran idő előtti kivágás évtizedek munkáját teszi semmivé. A területet pedig köteles helyreállítani az erdőgazdálkodó, de erre nem kap kártérítést – hívta fel a figyelmet.
Lomniczi Gergely kiemelte: az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy a tolvajok egyre nyíltabban fenyegetik az erdészeket, akik közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Az erdészeti társaság a rendőrséggel összefogva továbbra is igyekszik megakadályozni a lopásokat, a pilisszentkereszti erdészet ezen a télen eddig tíz rendőrségi feljelentést tett falopás miatt – fűzte hozzá. 


hda \ bti \ ppd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése