2012. december 8., szombat

A betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással


A betegségek 80 százaléka esetén mutatható ki közvetlen vagy közvetett kapcsolat a helytelen táplálkozással. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ezért speciális étrendet dolgozott ki, először a hét, legtöbbeket érintő betegségben szenvedőknek.


Több mint ezer étel elkészítési módját vizsgálták meg. Hét különböző betegségcsoportra dolgoztak ki olyan recepteket, amelyek segítségével biztosítható a rendszeres diétás ebéd, akár házhozszállítás keretében.
Az újragondolt diéta az onkológiai, diabétesz, szív- és érrendszeri, epe- és refluxbetegségben szenvedőknek, illetve köszvényes és lisztérzékeny pácienseknek Budapesten házhozszállítás keretében már most több kerületben elérhető, a rendszer kiterjesztése folyamatban van.
Az OÉTI közleményben kifejtette: a magyar lakosság 38 százaléka szenved valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, 8,2 százaléka cukorbeteg, 3,6 százaléka daganatos beteg, a refluxbetegek aránya elérheti akár a 20 százalékot is, a köszvény előfordulása is 2 százalék körüli. Az OÉTI adatai szerint a halálozás 50 százalékát szív- és érrendszeri, 25 százalékát daganatos betegség okozza.
Martos Éva, az OÉTI főigazgatója az MTI-nek kiemelte: a táplálkozási rizikótényezők kiküszöbölésével az említett betegségekben szenvedők állapota jelentősen javulhat. A diéta otthonra program keretében kiiktatták az étrendből a mesterséges ízfokozókat, csökkentették az ételek sótartalmát, növényi zsiradékot használtak állati helyett.

(mti)

(Megjegyzés: Az OÉTI éppen szembeköpi magát, amikor növényi zsiradékot használ az állati helyett. Itt a lista, hogy mit vizsgáltak és mit nem ajánlottak!!!
http://www.oeti.hu/download/tfacsop.pdf
Az OÉTI szerint elfogadható maximális mennyiség a TFA-kból 2g TFA/100g zsír. De mint tudjuk, sok kicsi sokra megy...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése