2012. november 10., szombat

Nem szégyen a futás, de nem is hasznos! - legalábbis így

Nap, mint nap látok olyan embereket, akik a város utcáinak betonján kocognak. Teszik ezt úgy, hogy nem zavarja őket a forgalom. Tegnap munkából hazafele az eddigi TOP 3 idiótába sorolható esetet láttam, amikor egy húszas évei közepén járó, 180 cm körüli nőnemű lény, a délutáni csúcsban, kb. 10 fokban egy szál trikóban és melegítőnadrágban kocogott a város egyik legforgalmasabb útja melletti járdán. A kipufogógáz bűze engem is zavart és ilyenkor igyekszek mindig kicsiket lélegezni, hogy minél kevesebb jusson a tüdőmbe.

(a kép illusztráció)

A nőszemélyt ez látszólag nem érdekelte. Tisztában vagyunk vele ugye, hogy nagyobb fizikai igénybevételnél az emberi szervezetnek több oxigénre van szüksége, ennek bejutását megnövekedett tüdőteljesítménnyel tudjuk elérni. Ennek következtében pedig a belélegzett nagyobb mennyiségű levegővel arányosan több káros anyag kerül a szervezetünkbe, amiből nagyon sok ki sem ürül.
A reggeli csúcs közben kocogók ugyanilyen hatással vannak rám. Egyszerűen idiótának tartom őket.
Ezek az emberek meg vannak győződve róla, hogy ők mennyire sportosak és milyen egészséges életet élnek. Ugyanakkor tudatlanul nem veszik észre, hogy mennyit ártanak maguknak, mérgezik a szervezetüket. Sokszor megrökönyödök azon, hogy hangoztatják az ilyen, meg olyan tudatos életmódjukat és egy másik cselekedetükkel meghazudtolják saját magukat.
Ha mindenképpen egészségesek és sportosak akarnak lenni a futás által, akkor menjenek futópályára, ki a természetbe vagy vegyenek egy futópadot otthonra. Na meg a betonon futás sem tesz jót az ízületeknek, ugyebár...

23 megjegyzés:

 1. Rendszeresen futóként kérdem, hogy - ha már ítéletet mondtál a kocogó hölgyről - azon túl, amit láttál, mit tudsz róla?
  Értem ez alatt, hogy vajon hány km volt az aznapi futóútja, és ebből mennyi esett a kipufogógázzal elárasztott útvonalra?
  Lehet, hogy pont ez a szakasz, amit kénytelen elviselni a normálisan futható helytől hazáig, ha nem akar leizzadva hazafelé egy tüdőgyulladást begyűjteni.
  Miből gondolod, hogy tíz fokban kevés a trikó?
  Milyen pulzustartományban futott?
  Mert egy tizenöt-húsz kilométeres 150 bpm feletti pulzustartományban még így is melege lehetett...
  Szerintem, ha ezekre nem tudod a választ, akkor ne ítélkezz.
  Ja, mégegy kérdés, Te hol szoktál futni?

  VálaszTörlés
 2. ez most egy nagyon elmés és megfontolt írás lett.
  Futottál valaha? nem a iskolai órára gondolok, hanem rendesen?
  Kérlek gondold át, amit írtál. A hölgy lehet, hogy a munkahelyére futott be vagy haza, mert máskor nem lenne ideje lefutni az edzését.
  Egy kezemen meg tudom számolni, hol van Bp-en rendes,mindenki által látogatható kivilágított futópálya.
  A futópad végszükség esetén jó, az olyan hölgy, aki képes így futni rá sem vetemedne ilyesmire.
  Úgy szeretem, amikor valaki úgy osztja az észt, hogy nem tudja miről ír!

  VálaszTörlés
 3. Kedves SpaceCow!

  Felmerült benned esetleg az a lehetőség - mielőtt nyílt színen lealázol idiótázol valakit - hogy a hölgyemény esetleg egy futópályáról kocogott haza? Tudod ez úgy működik, hogy futás közben az ember kimelegszik, de ha megáll fázni kezd, ezért futás után nem hazasétál, hanem hazáig fut, hogy az esetleges megbetegedést elkerülje.
  Mondd csak, Te egyébként sportolsz valamit?

  Beus

  VálaszTörlés
 4. Na jól megkaptam! :) Egy kis vitaindítás. Meg kell nézni az érem mindkét oldalát. Abban a városban, ahol lakok, van lehetőség futni több helyen is. Nem feltétlenül fontos a belvárosban és nem feltétlenül csúcsforgalomban. Talán az egészséges életmódot "élők" elgondolkodhatnának azon, hogy ilyenkor többet ártanak maguknak, mint amennyit a futás használ.
  Valóban, nem futok sűrűn, de ha mégis, akkor nekem itt van (szó szerint) a szomszédban egy rendezett atlétikapálya. Sajnos a térdproblémám nem teszi lehetővé ezt a fajta megterhelést. Régebben, amikor több időm volt, napi rendszerességgel kerékpároztam. De akkor is azokat az útvonalakat választottam, ahol nem volt olyan jelentős forgalom.
  Kérdezem azokat, akik itt most betámadtak, hogy ők futnának rendszeresen kipufogógázban?
  Azért bátorkodtam ezt a bejegyzést leírni, mert látok olyanokat, akik rendszeresen a forgalmas helyeken futnak.
  Javaslat azoknak, akik nem akarnak megfázni:
  - igénybe lehet venni a tömegközlekedést és eljutni olyan helyre, ahol alacsonyabb a károsanyag koncentráció és van alkalmas hely a sportra, illetve onnan haza,
  - na meg rétegesen kell öltözködni.
  Az az útszakasz, ahol az említett hölgyet láttam jó néhány km-es körzetben hasonló forgalmú területtel van körülvéve. Az illető pedig nem a futópálya irányából jött.
  Az egészséges életmódot folytatóknak meg elvileg lehetne annyi eszük, hogy kiválasztják azt az időpontot, amikor a legkisebb a kipufogógáz koncentrációja, ha már nincs máshol lehetőségük futni, ha már annyira tudatos életet élnek. Nem hiszem, hogy csak abban az időpontban van rá idejük.
  Most lehet rám köpködni, köveket dobálni... De sajnos vagy nem sajnos, tisztában vagyok a légszennyezettségi adatokkal, illetve a levegőszennyezésből származó veszélyekkel, illetve azok emberi szervezetre gyakorolt hatásaival (amik soha nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszabb-rövidebb idő alatt). Sokféle betegségre van lehetősége annak, aki rendszeresen kiteszi magát a környezeti ártalmaknak. Ide sorolható az asztma, az allergia és akár a tüdőfibrózis is. Utóbbiról ne higgyétek, hogy csak foglalkozási ártalomként jelentkezhet.

  VálaszTörlés
 5. "Javaslat azoknak, akik nem akarnak megfázni:
  - igénybe lehet venni a tömegközlekedést és eljutni olyan helyre, ahol alacsonyabb a károsanyag koncentráció és van alkalmas hely a sportra, illetve onnan haza,
  - na meg rétegesen kell öltözködni."

  Na ebből látszik hogy az égvilágon semmit nem értesz a futáshoz.Amihez meg nem értesz azt nem illik így lealázni.Amikor én futok akkor mire az edzés végére érek elég rendesen leizzadok.Hiába öltözök rétegesen hiába veszek fel egy pulcsit ha utána még fél órát BKV-zok haza akkor fázok csak meg igazán.A téli vagy hidegben futás után 2 dolgot kell csinálni rögtön.Forró vízzel lezuhanyozni vagy száraz ruhába öltözni.Nem felvenni az agyonizzadt testre egy száraz pulcsit és úgy utazni haza.Annak semmi értelme.Kb úgy mint az egész bejegyzésednek :)

  VálaszTörlés
 6. Három egyszerű kérdést tettem fel, és ebből egyre kaptam egyértelmű választ. Sajnos a térded miatt nem futsz rendszeresen. Ok. Sajnálom. De tényleg, szerencsére én még bírom.
  Tehát a másik két kérdésre adott válaszod, hogy csak tippelsz, hogy miért éppen ott futott, ahol, és nem tudod, hogy éppen benézte-e az időjárást, vagy csak a rendszeres mozgás miatt tíz fokban még nem fázik.

  Azt meg nem minősítem, hogy hogy nyilatkozol meg egy ismeretlen nőről...

  Nem köpködött rád senki, csak ki-ki a vérmérsékletétől függően tette szóvá, hogy elhamarkodottan (részinformációk alapján ítélkezel. Van ilyen. Velem, velünk futókkal is előfordul, hogy elhamarkodottan ítélünk. Például az autósokról, akik nem mindig olyan lusták, hogy a száz méterre levő boltba is kocsival vitetik a hátsójukat egy liter tejért, pedig néha tényleg úgy látszik innen az út mellől... :)

  VálaszTörlés
 7. Alabárdos! Természetesen sok kérdésre nem tudhatom a választ. Nem egy nőről nyilatkozok, hanem általánosságban. Munkavédelmi szakemberként tisztában vagyok a légszennyezés káros hatásaival és hidd el, itt van belőle bőven. A futóútja? Jó kérdés. Mindenesetre több km-es körzetben hasonló a helyzet. A szomszédom dupla ironman távokat és maratonokat fut és bringázik versenyszerűen. Ő átmegy a futópályára vagy berakja a bringáját a kocsiba és elmegy városon kívülre egy természetközelibb, nem túl forgalmas helyre. A közeli kerékpársport egyesület versenyzői sem a városban kerékpároznak, hanem kocsival vagy kisbusszal viszik ki egy kevésbé szennyezett helyre a bringákat és ott edzenek. Vajon miért?

  Evelin! Lehet, hogy a futáshoz nem értek, de a légszennyezés és az emberi szervezet terhelésének vizsgálata a szakterületem. Ennek megfelelően merem leírni azt, amit írtam. A lényeg, ha egészséges életet akarsz élni, akkor ne fuss kipufogógázban! Hidd el, többet ártasz vele magadnak, mint amennyi előnye a futásnak van ilyen körülmények között! ;)

  Csak az cseszi a csőrömet, hogy az egyik oldalon hú de egészségesek akarunk lenni és a másik oldalon megfeledkezünk a káros tényezőkről. Mérlegelni kell, hogy megéri-e ilyen környezetben futni. Lehet, hogy az izmaid szép kemények lesznek pár hét után, de az asztma vagy a tüdőfibrózis hosszabb idő alatt alakul ki és amikor észreveszed, akkor már késő és lőttek a futásnak!

  VálaszTörlés
 8. "180 cm körüli nőnemű lény" ?! ...aki ráadásul még idióta is.
  Kedves férfinemű lénytársam! Ha esetleg te is az általad ajánlott tömegközlekedést vennéd igénybe, hogy eljuss A pontból B pontba, akkor máris kevesebb káros anyag kerülne szegény futó lények tüdejébe (ha már sajnálatos módon egészségi állapotod miatt sem futva, sem biciklivel nem teheted ezt)
  Azt meg nem tudhatod, hogy másoknak mikor mire van idejük! Délután-este a nőnemű lények szeretnek a családjukkal lenni, segítenek iskolás gyermekeiknek a leckeírásban, vagy játszanak óvodás korú gyermekeikkel, vacsorát készítenek, stb.
  Már csak egy utolsó felvetés: remélem az ételek terén is ilyen tájékozott vagy, hogy milyen összetevő milyen hatással van a szervezetre!
  "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"
  Maradok tisztelettel: Egy (Futóbolond) Nőnemű Lény

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. a "férfinemű lénytársamért" megítélem a 10 pontot :))))))))))))))

   Törlés
 9. Ja, még valami... Ugye a dupla ironman szomszédod nem a 400 m-es pályán edz a maratoni távra?!

  VálaszTörlés
 10. Ok, közelítsük meg máshogy a kérdést.
  Mondjuk én egy egyetemista vagyok akinek az a melója hogy reggelente 2 órát osztok szórólapot a Blahán.Akkor az egyetemet ne is fejezzem be mert úgyis meghalnék addigra a szmogtól? :) Az a baj hogy szerintem nagyon szűklátókörű vagy.Van a te véleményed meg a te véleményed és a kérdésekre érdemben nem válaszolsz, csak szajkózod ugyanazt....

  VálaszTörlés
 11. Nem érted a lényeget. Most próbáld meg úgy nézni, hogy nincs kocsija, kevés ideje van, és nincs pénze terembérlere, helye a szobai eszközre, vagy csak rühelli a futópadot.
  A) verzió fut ahol tud, lehetőleg kerüli a benzingőzt amennyire tudja
  B) verzió tesped otthon, maximum a boltig elsétál naponta.

  Melyik utat javaslod neki? :)

  Van még egy opció. Nem neki. Neked. Elkezdesz kampányolni a városodban, hogy legyenek olyan olcsó helyek, ahol ruhatár és öltöző és futópálya is akad a számára mondjuk öt kilométer rekortán, mert van akinek a 400 meg 800 méteres körözés elviselhetetlen. :)

  Mert képzeld nem mindenkinek van autója, aminek a csomagtartóját öltözőszekrénynek tudja használni. :)

  Na jó, befejeztem, mert úgy látom nem akarod érteni, amit mondunk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Értem én a lényeget Alabárdos! Egyetértek ezzel, amit írtál. Az lenne a megoldás, ha létrehoznának ilyen centrumokat legalább a nagyvárosokban. Az élet ennek ellenére megalkuvások sora. Az a sport, amit nagyon, de nagyon utálok, az a foci. A magyar focira pazarolt sok-sok milliárdból vajon hány ember mozgásigényét, sportolását lehetne segíteni?
   Nekem mind a három gyerekem sportol, ebből az egyik élsportoló külföldön. Rengeteg áldozatot kell hoznunk azért, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk nekik. De ez a mi feladatunk a feleségemmel. És mindenki más lesz@rja azt, hogy ezt mennyi pénzből, mikor, hol és milyen módon tesszük. Ez pedig a mi problémánk.
   Ne értsd félre, de mindenkinek a saját problémája, hogy hogyan oldja meg a sportolást és mit tesz az egészségéért. Ebben az országban sajnos mindenki magára van utalva (kivéve a focisták ugyebár, mert a foci az nemzeti sport és a kormány is azt támogatja, mert volt egyszer egy 6:3).

   A tespedés a legrosszabb. Egyezzünk ki abban, hogy mindig a lehető legjobb megoldást kell megtalálni. Kinek ez, kinek az.
   A futás csak egy példa az "egészséges" életmódra. Majd egyszer talán írok egy összeszedettebb bejegyzést a versenysportok és az egészség kapcsolatáról és nem emelem ki a futást benne. ;)

   Törlés
 12. Hali!
  Én 2006 óta bringával közlekedem mindenhová, dolgozni is azzal járok! Eleinte mentem amerre a szemem látott és rövidebbnek tippeltem az utat. De hamar rájöttem, hogy nem bírom szusszal... és nem a súlyom miatt, nem a korom miatt, nem a szisztémás szklerózisom miatt.....
  Hanem a kipufogógáz fojtogatott! Néha borzalmas volt, amikor elment mellettem egy -egy füstösebb autó, a buszokról nem is beszélve! És akkor rájöttem, hogy mit is teszek az amúgy sem ép tüdőmmel. Megkerestem a kisebb forgalmú utcákat és rövidesen semmi problémám nem volt: a levegő jött rendesen!
  Nem szabadna senkinek a forgalmasabb utakon sem futni, sem biciklizni, de még sétálgatni sem, ha nem muszáj! Tényleg rohadt módon káros és akár komolyabb bajokat is okozhat az a levegő, amit sportolás közben hiperventillálva beszívunk!
  És a cikk íróval kell egyetértenem abban, hogy az egyik oldalról emberek zengik az egészséges életmódról az ódákat, mellette ilyesmire nem figyelnek. Pedig csak egy kis odafigyelés.........
  Nem is értem, hogy tudnak abban a szmogban futni. Nem fulladnak???

  VálaszTörlés
 13. Evelin! Nem érted! Meg kell találni a megoldást! Vannak lehetőségek, csak tájékozódni kell. A Blahán való szórólapozás más kérdés. A különböző munkanehézségi fokok más-más energiaforgalommal járnak, a szervezet pedig ennek megfelelően viselkedik. Ha futsz a Blahán, akkor előbb leszel beteg. Nem vagyok szűk látókörű, csak a szubjektív véleményemet írtam le és azt, hogy miért tartom hülyeségnek és önpusztításnak a szmogban való futást. Részemről ennyi.

  Ildóca! Honnan tudod, hogy én mivel közlekedek? Sajnos sok esetben autóval, mert tömegközlekedéssel nem lenne megvalósítható az az útvonal, amit alkalomadtán be kell járnom, de amikor lehetőségem van rá, akkor nem szennyezem a környezetemet és spórolok az üzemanyagköltségen és gyalog megyek dolgozni, mert úgy majdnem megvan a napi mozgásigényem, ráadásul nem a legforgalmasabb útvonalat választom (bár kereszteznem kell azt).
  Amúgy meg elég sűrűn látok 2 fickót is hasonló útvonalon, a reggeli csúcsban futni, őket is felhozhattam volna példának. ;)
  Az ironman szomszéd lehet, hogy nem a 400 m-en készül a maratonra, de nem is a városon belül fut.

  A kommentelők között van valaki, aki aktív sportoló lenne, esetleg a gyereke élsportoló idehaza vagy külföldön? Kíváncsi lennék az ő véleményükre is. Vagy mindenki lelkes amatőr futó?

  VálaszTörlés
 14. Szia!

  Akartam én egyszer posztot írni a városi futás egészségügyi ártalmairól, de nem sikerült szakértőt találnom. Nagyon kíváncsi lennék egy adatokkal alátámasztott posztra, főként annak fényében, hogy én is minden reggel futva járok dolgozni a körút, váci út, lehet út útvonal.

  Idióta DK :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, hogy készült-e felmérés konkrétan a futásról, de munkaegészségügyi szempontból bizonyított tény a légszennyezettség és az emberi szervezet fizikai igénybevételének összefüggéseiből adódó egészségkárosodás. A futás nehéz fizikai munkának minősíthető.

   Törlés
 15. Mit értesz azon, hogy "aktív sportoló" olyan élsportolót, aki néhány év múlva belerokkan az eredményekért folytatott egészségre ártalmas "harcba", vagy olyat aki esetleg valamely egyesület színeiben sportol, vagy olyat aki rendszeresen (értsd minimum heti 3-4 alkalommal) edzésterv szerint sportol?

  Melyik az aktív szerinted?

  Szerintem szűkítsd az utcán futás kérdésének a megítélését maratonistákra, meg az ultrákra. Jelzem Magyarországon mindenki aki valamilyen szintem atletizál, az lelkes amatőr.
  Vagy tudsz olyat, aki fizetésért teszi? Tudod olyat, akinek a munkaszerződésében benne van, hogy a havi fixért mennyi versenyen kell elindulnia... mert az lenne az, aki nem amatőr. :)

  VálaszTörlés
 16. Konkrét adatokkal kellene. Mondok pár adatot. 2 éve 124 kiló voltam, most 94. Most futottam le a maratont. A 2 évvel ezelőtt énem jó eséllyel 60 éves kora előtt meghalt volna. Most azt gondolom, hogy a futással meghosszabbítottam az életem, felérnek a körúton való futás kockázatai ezzel. Okozok magamnak akkora kárt, mintha nem kezdtem volna el futni? Aligha. De ha igen, akkor szívesen váltok útvonalat, csak lássunk számokat. Mert az, hogy egyenes arány van, azt elhiszem, csak nem mindegy, hogy mik az arányok. 1000 kórósan túlsúlyos csávó hal meg korábban, vagy 1000 fitt városi futó. Na ezt kellene kimutatni, mielőtt elvesszük az emberek kedvét a mozgástól. Ja, mégvalami. Betonon futás ellen ne beszélj please, 117 kilósan már futottam, semmi baja a térdemnek. Csak betonon futok. 2012 van. Olyan cipők vannak, hogy betonon is úgy érzed, mintha perzsaszőnyegen futnál. Érdemes kipróbálnod egyszer. Tényleg. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ígérem, hogy meg fogok kérdezni néhány kompetens személyt a témában.

   Egy példa: a feleségem néhai férje (nem én) infarktusban halt meg. Minden nap futott minimum 15 km-t a természetben, mivel egy erdő közepén éltek (tiszta levegő, nuku kipufogógáz, semmi porszennyezés). Ezen túl kondizott is (ezt nem vitte túlzásba, mint azok az egybenyakúak, akik fuxxal a nyakukban csücsülnek a hárombetűs német autóban). Egészséges életet élt, nem voltak káros szenvedélyei és nem ivott egy korty alkoholt sem. A boncoláskor megállapították, hogy az erei 45 évesen olyan rugalmatlanok voltak, mint egy 80 év feletti embernek, ami a nagy terhelésre volt visszavezethető (orvosi szakvélemény alapján). Azt is mondták, hogy ha minden nap megivott volna egy pohár bort, akkor még mindig élne.

   Evelinnek:
   Azt mondtad, hogy futás után azonnal forró fürdő. Ma az ellenkezőjének voltam tanúja. Egy szintén fiatal hölgy kocogott ugyanazon forgalmas út másik szakaszán, aztán kb. negyed óra múlva ott vásárolt futószerelésben abban a boltban, ahova mentünk (tudatos) nagybevásárolni. A boltban légkondi szabályozza a hőmérsékletet, stb., aztán hűtőpultok is vannak. Kb. 20 percig vásárolgatott ezt-azt (ebből arra következtetek, hogy hazafelé tartott és a közelben lakhatott), kiizzadva, rák vörös fejjel. Ő bizonyára nincs tisztában azzal, hogy forró fürdőt kellene vennie, nehogy megfázzon...

   Részemről ennyi a témáról, Gergelynek jövök még adatokkal, kicsit várni kell rá, mert az őszi munkák a kertben fontosabbak. ;)

   Törlés
 17. -bocsi, de miközben megírtam a lentieket, lezártad a témát, így a reagálást Rád bízom-

  Kedves SpaceCow!

  A fenti blogbejegyzésed gondolkodásra késztetett. A fenti hozzászólók közül páran ismerik életem egyik szeletét. Így ismerik egy bizonyos álláspontom.
  Sajnos, vagy nem sajnos, a középpontban a "munkaegészségügyi szempontból bizonyított tény" kijelentésed lesz. Tudom, ez csak egy kiragadott pár szó, de az utóbbi időben jóformán minden ilyen kijelentésnek ellentmond a fizikális állapotom.
  A gimnázium utolsó éveiben (1996-7) allergiás lettem szinte minden pollenre márciustól októberig. Gyógyszert szedtem, így tünetmentessé lettem, de amikor kihagytam pár napig a szereket ismét visszajöttek a tünetek. Aztán főiskolára mentem, s a "tandíjmentes" időszakban is tandíjas iskola miatt diákmelóztam folyamatosan. Megesett, hogy futva mentem a belvárosi munkahelyemre az Üllői út mentén! Ez nem éppen egy virágos illatú útvonal. Az allergia mégis a fősuli végén, 2006-ban elhagyott, s azóta sem tért vissza. Erre 2007 év végén jött egy tünetegyüttes. 2009 februárján kimondták, hogy szklerózis multiplex. Ami ugye az orvosok/orvoslás szerint gyógyíthatatlan. A doktornő aztán novemberben tett egy olyan kijelentést, amivel elintézte, hogy a nyugati orvoslásban nagyot csalódjak, majdnem teljesen hátat fordítsak annak. És jött 2010. Minden megváltozott, felfordult az életem, s azóta ebből a nyavalyából is kigyógyultam. A nyugati orvoslás szakorvosai csak tünetmentesnek nyilvánítanának, mert a hitrendszerükbe/tanításaikba/nézeteikbe maximum ez illik bele, ezért feléjük se nézek.
  Ja, és manapság ultrákat futok, világranglistás helyezésekkel, ennyit a műkedvelő amatőrségemről.

  Az emlegetett hölgyet nem ismerem, így semmi jogom nincs megítélni tettét, mint ahogyan Téged sem ismerlek, így a Te szavaidat sem ítélem el/meg.

  De egy biztos. Az ilyen bizonyított tényeknek akkor hiszek, ha a szemem előtt bizonyítják. Kész, passz.

  Jaj, majdnem kimaradt. A tavalyi éves rutin-vizsgálatok /melynek bevezetését én kezdeményeztem háziorvosomnál/ egyik, az orvosomat is meglepő eredménye, hogy a szaturációm 98-as eredményt mutatott. Ez gondolom számodra nem értelmezhetetlen, s én is meglepődtem, mikor a dokim elmagyarázta mit is jelent.

  Üdvözlet:
  Ádi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Erre még gyorsan reagálok egyet, aztán dobok fel egy másik posztot...

   Örülök, hogy a betegségeid megszűntek. Az orvostudomány olyan, amilyen. A gyógyszerlobbit ismerjük, nem akarok belemenni. Mi sem fogyasztunk gyógyszereket feltétlenül, inkább az immunrendszert erősítjük.
   Az emberi szervezet egyedektől függően más és más tűrőképességgel rendelkezik. Az általánosítások mindig többségi megközelítésben vannak, ami nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő annak ellentmondó eset.
   Én sem azt mondom, hogy a futás nem hasznos, de nem mindegy, hogy milyen körülmények között.

   Nem ajánlják a nagy forgalomban történő futást pl.
   itt: https://www.bkf.hu/tudomanyos-elet/1248/oko-kisokos.html

   és itt: http://epiteszforum.hu/node/18065
   sem.
   Utóbbit egy nagyon jó írásnak tartom.

   Itt pedig egy vizsgálat konzekvenciái: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10586/testmozgas-maratoni-futas (Nem hinném, hogy mindenki az edzettebb futók közé tartozik - ez csupán a kis hányad, mint minden más sportban.)

   Itt pedig egy másik cikk, hogy az akkori maratoni csúcstartó miért nem indult a pekingi olimpián maratoni távban, csak 10ezer méteren: http://hunrun.com/szmog-es-edzes-hogyan-eljuk-tul-varosi-levegot

   Részemről ennyi a hozzászólás, most már tényleg nem fűzök hozzá többet.

   Törlés