2012. november 25., vasárnap

Birtokszerkezet

Nemrégiben egy kép járta körbe a közösségi oldalakat, összehasonlítva az osztrák és a magyar birtokszerkezetet.


A cikk pedig itt:

Horvátországot bejárva az osztrák helyzethez hasonló kisbirtokokat látok. Elég csak a Google Map-en megnézni Barcs környékét.Heti többször is útba kell, hogy ejtsem Horvátországot, így látom a helyzetet. A falvak többségében, mivel más lehetőség ott sem nagyon akad rengetegen élnek a földművelésből. Az elmúlt egy évben nagy fejlődést láttam, ami megfigyelhető pl. a traktorokon. A régi, sokszor 30-40 éves vagy idősebb traktorokat elkezdték a tehetősebb gazdák új(abb)akra cserélni. Sokan kényszerből vagy hagyományból foglalkoznak a mezőgazdasággal. Akik ügyesebbek, azoknak szép házaik, jó autóik vannak, nagy fóliasátrakban termelnek és megfelelő a gépparkjuk is. Sokaknak azonban éppen csak a megélhetésre elég a bevétel, a házak nincsenek bevakolva sem, nincsenek gépeik vagy nagyon elavultak.
Előbb-utóbb a tehetősebb gazdák Horvátországban is megpróbálják megszerezni a hátrányban levők területeit, de erre még nem látok jeleket.
Tény és való, hogy ott sem egyszerű a földet művelni. Aki kitartó, annak sikere van benne. A piac sokakat ott is nehéz helyzetbe fog hozni és már hozott is. Erre példa, hogy a Podravka az idén nem vásárolta fel a zöldségeket, mert külföldről olcsóbban hozzájutott, így rengeteg paprikatermesztő is ellehetetlenült a "Paprika Út - Put Paprika" körzetében. Amúgy sem használunk Vegetát, mert sok benne az ízfokozó, úgyhogy minket nem nagyon érint, de azért a gazdákat sajnálom. A falvakban házaknál árulják a terményeket, hogy legalább valamennyi pénzt lássanak belőle. Néha megállunk veszünk ezt-azt és beszédbe elegyedünk a gazdákkal, akik panaszkodnak. Ha belépnek az EU-ba, még rosszabb lesz a helyzetük.
Megnézve a többi környező ország birtokszerkezetét, Szlovákiában láthatjuk a leginkább hozzánk hasonlót. Szlovéniában, Szerbiában és Romániában is még többnyire az apró birtokok a jellemzők, de ott már megjelentek a nagyobb, összefüggő területek.
Előbb-utóbb mindenhol a nagybirtokosoké lesz a termőföld nagy része, hiszen kihasználják kapcsolataikat és tőkeerejüket, akár másokon átgázolva is. Azt azonban nem értem, hogy Ausztriában hogyan tudják megtartani a kisbirtokokat és miért nem terjednek el a nagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése