2012. október 29., hétfő

Halloween - avagy mire jó még a tök?

Ha halloween, akkor tök!

Hatalmasak, szabályos, vagy szabálytalan formájúak, narancs színükkel ámulatba ejtenek. És természetesen mindenkit "alkotásra" késztetnek. Valóban,  már egy egész iparág szakosodott a tökfaragásra, hihetetlen ötletek vannak, viccesek és horrorisztikusak, sőt egészen művészi alkotások is kikerekednek a tökökből.

Hogy is kezdjük? Levágunk egy darabot a tetjéből, majd kikaparjuk a belsejét....
Na ez az!
És mi lesz a tökbélből?.... Legtöbb helyen a kukában végzi, kertelők kiszedik a magot és elteszik következő évre, hogy maguk is neveljenek tököt, ám legtöbb esetben a mag streil, nem lesz belőle palánta - magam tapasztaltam!
És akadnak olyanok is akik a kikapart tökbélből levest készítenek!
(Recept a cikk alján !)

A magot megszáríthatjuk és megpiríthatjuk, nagyon egészséges, főleg férfiaknak ajánlott a rágcsálása...

És vannak akik a kiszedett magot megmossák, megszárítják, különböző színekre befestik és ékszert készítenek belőle! Mert arra is jó a sok egyforma méretű "tökgyöngy". Készülhet belőle karkötő, fülbevaló, nyakbavaló, hajcsat, csak a a fantázia szabja a határokat! Remek szórakozás is, és nem utolsó sorban, ha mindent megcsinálunk belőle, akkor teljes mértékben felhasználtuk a tököt! Nem termeltünk szinte semmi szemetet( leszámítva a tökmag rágcsát, de az meg komposztálható).
Előtte...                                                                                                    Utána...

Sok mindenre jó, és ha nem a hagyományos módon nézzük a dolgokat, magunk is találhatunk benne még lehetőséget! Tessék élni a fantáziánkkal....

És a recept:

Hozzávalók:
                     1 nagy tökből a tökbél,
                     2 szál sárgarépa.
                     1 szál fehérrépa.
                     1 fej vöröshagyma,
                     1 db. zöldpaprika
                     2 szem paradicsom,
                     1/2 fej zeller
                     2-3 szál lestyánlevél
                     1 evőkanál ételízesitő,
                     só,
                     1 kávéskanál  feketebors

Elkészítés:
 A tökbelet fazékba tesszük, majd felöntjük hideg vízzel úgy, hogy ellepje. Hozzáadjuk az ételízesítőt, a szemes borsot, a vöröshagymát egészben és héjastól, a lestyán szárait és az egyiknek levélrészét is.Ha felforrt, forraljuk még 10 percig.
 Ekkor az egészet leszűrjük és csak a levet használjuk fel, amit a zöldségfélékkel bezöldségelünk, készre főzzük, ha szükséges utánasózzuk. Vékony cérnametélt illik hozzá, amit a levesből kiszedett lében főzünk készre. Tálaláskor a leves tetejét apróra vágott lestyánlevéllel szórjuk meg.

Jó étvágyat hozzá!


egy Vacsuti innen a szomszédból :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése