2012. augusztus 15., szerda

Újabb szomorú statisztika a mezőgazdasági árakról

Rábukkantam a KSH statisztikájára a mezőgazdasági árak alakulásáról. Egy kicsit talán rosszabb a helyzet  (a termelők szempontjából) az elmúlt egy évben, mint az egy évvel korábbi időszakban, hiszen a mezőgazdasági árak nem olyan mértékben emelkedtek (a növényi termékeké negatív irányú, a ráfordítás meg jobb, ha nem növekszik).


Itt is, mint mindenhol, az éremnek két oldala van. Ha az eladó szemszögéből nézzük, akkor jó, ha emelkedik, de ha a vevő oldaláról, akkor viszont nem. A növényi- és kertészeti termékek árai csökkentek az elmúlt időintervallumban, míg az élőállat és állati termékek árai emelkedtek. Mindemellett a mezőgazdasági ráfordítások is növekvő tendenciát mutattak.
Mivel a gazdálkodók többsége növénytermesztéssel foglalkozik, ez nem túl jó hír, ugyanis ha az utolsó oszlopokat nézzük, akkor az agrárolló mínuszba ment, ami a termelők jövedelemcsökkenését jelenti. Ez a növényi termékek árainak csökkenésével (most ne a kukoricára gondoljunk, mert az felfelé ment és csak a II. félévben fog jelentkezni) és a ráfordítások növekedésével magyarázható.
Egyszer fent, egyszer lent. Ha az előző évhez hasonlítjuk, akkor a 22%-os agrárolló növekedés akár kiemelkedőnek is mondható, így érthető, ha a -4,4% a tavalyi adathoz képest érzékenyen érinti a gazdákat. Jobb nem is belegondolni, hogy mi lett volna, ha ez jóval nagyobb mínusz.
A szakértők a növényi termékek árainak emelkedését jósolják, hiszen ez a folyamatosan lassuló csökkenés a tavalyi magas bázisra vezethető vissza.
Elviekben a jó gabonatermés miatt GDP növekedést is várnak, ami nem hinném, hogy jelentős lesz, de a lényeg, hogy az ország elvileg nem szorul gabonabehozatalra, de jócskán exportálhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése