2012. augusztus 9., csütörtök

Új magyar bérlakásprogram

Eljött a kiszolgáltatottság ideje. Sokszor emlegették már a statisztikákat, hogy a magyarok az európai átlaghoz képest jóval magasabb arányban élnek saját tulajdonú ingatlanban. Hát ez változni fog. Ismét beindul a bérlakásprogram, de nem ám úgy, hogy az állam épít és azt adja bérbe, hanem az állam megveszi a tulajdonostól, aki nem is a bent lakó, hanem a bank, aki hitelezte. Jó is lesz ez, mert legalább a szerencsétlen sorsú, devizahitelbe belefáradt családoknak továbbra is lesz hol lakniuk, feltéve, ha a bérleti díjat ki tudják fizetni. Kíváncsi leszek arra, hogy mi lesz ebből a dologból. Kinek a pénzén veszi meg az állam, illetve a Nemzeti Eszközkezelő csodacég az ingatlanokat? Miből van erre fedezet? Ki fogja a fejlesztéseket és az ingatlanadókat fizetni? Az állam megadóztatja saját magát? Érdekes lesz. Ezrével veszik a lakásokat?
Lesz rájuk fizetőképes kereslet?
Az ingatlanpiaci statisztikákat biztos megnyomja a projekt.

Íme a lakásfelvásárlós MTI hír:

Ősztől ezres nagyságrendben vásárolja az ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő

    Budapest, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - Ősztől várhatóan ezres nagyságrendben vásárolja az ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő (NET), miután a közelmúlt jogszabályváltozásai alapján a jogosultak köre jelentősen bővült - közölte a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény emlékeztet, hogy a közelmúltban módosították az eszközkezelő programját szabályozó törvényt, a kormány pedig rendeletet alkotott a szociális rászorultsági feltételekről. A megváltozott a jogi környezet alapján júniustól kibővült a jogosultak köre: már nem feltétel a kényszerértékesítésre jelölés, sem a két, családi pótlékra jogosító gyermek nevelése. Így az egy gyermeket nevelők is jogosultak lehetnek, amennyiben teljesül a többi feltétel (a hitelszerződésre, az ingatlanra és a szociális rászorultságra vonatkozó feltételek). 

    Az új szabályok szerint a NET programjára az a hiteladós (zálogkötelezett) vagy a vele egy háztartásban élő házastárs/élettárs lehet jogosult, aki egy gyermek nevelése mellett vagy lakásfenntartási támogatást vagy rendszeres szociális segélyt vagy pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatás kap. Az is jogosult lehet, aki a jegyző által megállapított ápolási díjban részesül.
    Miután a hitelezőktől egy ügylet átkerül a Nemzeti Eszközkezelőhöz, a vonatkozó törvény és kormányrendelet alapján a magyar állam nevében a társaság minden olyan ingatlant megvásárol, amelynél a jogszabályi feltételek teljesülnek, és amelynek eladásához az ingatlan tulajdonosa, valamint a hitelező pénzügyi intézmény hozzájárulását adta.
    A januártól júniusig tartó átmeneti időszak alatt a hitelező pénzügyi intézmények - mivel zajlott a program kibővítését célzó törvénymódosítás előkészítése - csak viszonylag kis számban ajánlottak fel ingatlant megvételre. A jogosultsági feltételek bővülése nyomán azonban a felajánlott ingatlanok száma várhatóan jelentősen nőni fog. A banki visszajelzések alapján várhatóan szeptember-októberre fognak beérkezni a tömeges ingatlanfelajánlások az eszközkezelőhöz, tekintettel arra, hogy mind az eszközkezelőnek, mind a pénzintézeteknek fel kell készülniük a kérelmek befogadására és feldolgozására - emelik ki a közleményben.
    Az idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg a NET a Magyar Állam javára, 2014 végéig pedig 25 ezret. A keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre. A pénzügyi kormányzat részéről többször elhangzott, hogy a kormány biztosítja az ingatlanvásárlás feltételeit minden olyan esetben, ahol a törvényi feltételek teljesülnek. A jövő évi költségvetés tervezése jelenleg is zajlik, a rendelkezésre álló forrásokat az elfogadott törvény fogja szabályozni - emlékeztet közleményében a NET.
    A Nemzeti Eszközkezelő 2012. július 25-ig 8 darab ingatlant vásárolt meg, összesen 27 millió forint értékben - derült ki a hét elején Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. 
    A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint ezek az adatok a 2012. június 20-a előtti feltételeknek megfelelő hiteladósoktól megvásárolt ingatlanokat tartalmazzák. A miniszter is felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg hatályos törvény és az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet által megállapított szociális feltételek szerinti ingatlanok megvásárlása még nem kezdődött el, ugyanis az eszközkezelőnek a bankokkal újra kell kötni az új feltételeknek megfelelő szerződést. 
    A miniszter a válaszában rögzíti azt is, hogy a Nemzeti Eszközkezelő 2012-ben összesen 8000, 2013-ban 7000, 2014-ben 10 000 lakást tervez megvásárolni.
    Azok, akik szeretnék, hogy az eszközkezelő megvásárolja ingatlanjukat, a hitelt folyósító banknál kell ezt jelezniük. Amennyiben a hiteladós a hitelszerződésekből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásáról szóló törvény által felállított feltételeknek megfelel, a bank továbbítja a kérést az eszközkezelőhöz, ami újból ellenőrzi a feltételeket és megköti a szerződést a hiteladóssal - áll a miniszter válaszában.


gjé \ egr \ ksy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése