2012. augusztus 14., kedd

Tervezéskor vizsgálni kell az épület alternatív energiaellátását


    Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Az épületek tervezésekor a jövőben kötelezően meg kell vizsgálni az alternatív energetikai rendszerek alkalmazásának lehetőségét. Az ezer négyzetméteresnél nagyobb középületeknél 2013. január 9-től, az egyéb épületek esetében 2013. július 9-től vezetnék be a felújítások és bővítések esetén is érvényes kötelezettséget a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint.

    A rendelet az energiatanúsítványt bevezető, 2006 tavaszán született tárca nélküli miniszteri rendeletet módosítja. A középület fogalma így szól: hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú és közhasználatú épület. Az alternatív energetikai rendszerbe pedig a megújuló energiaforrásokon alapuló decentralizált energiaellátási rendszert érti a jogszabály, de ez kiegészül a kapcsolt energiatermeléssel (a gázmotoros áramtermeléssel és fűtéssel), továbbá a távfűtéssel és -hűtéssel, illetve a hőszivattyúval.
    A rendelet melléklete új épületbe, illetve a meglévőbe kazáncserekor zárt égésterű kondenzációs gázkazánt javasol. Viszont a 100 négyzetméteresnél nagyobb épületekben kötelezővé teszi a kazánból kijövő víz hőfokának, a külső levegő hőmérsékletétől függő szabályozását.
    Az utóbbi időben több szakmai fórumon elhangzott: miután az EU-ban 2020-tól már csak passzív ház építhető, erre - szakaszosan - a magyar szabályozásnak is fel kellene készülnie. Ennek része lenne az, hogy az épületek határoló szerkezeteinek hőátbocsátását folyamatosan csökkentenék annyira, hogy egy négyzetméternyi lakófelületet, egy szezonban 15 kilowattóra energiával lehessen kifűteni. A rendelet mellékletében szereplő hőátbocsátási értékeket a mostani módosítás nem változtatta meg.

ghg \ gpp \ bsa

Megjegyzés: Éppen ma járt ezen az agyam. Ha jól rémlik, egy postban meg is említettem. Azt, hogy nem változtatták meg a hőátbocsátási értékeket a rendeletben, azt bizonyítja, hogy a jogszabályt előkészítő okosok csak félmunkát végeztek. A kondenzációs gázkazán pedig szintén nem a megújuló energiáról szól, bár a fatüzeléshez képest alternatívnak minősül. :) Bizonyára sok érdekes dolog van a rendeletben, hamarosan szánok is rá némi időt, hogy elolvassam. Még egy mondat erejéig: Ha az alternatív energetikai rendszer alatt a megújuló energiaforrásokon alapuló decentralizált energiaellátási rendszert értik, akkor a zárt égésterű kondenzációs kazán kiesik a lehetőségek közül, mert egyrészt nem megújuló (legalábbis nem gyorsan megújuló) forrást használ, másrészt pedig nem decentralizált, ugyanis a kazán lényege a központi fűtés, ami meg centralizált... Most hirtelen csak ennyi a megjegyzés rovatba. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése