2012. augusztus 16., csütörtök

Szilvabefőtt és barackszörp

Az elmúlt időszak termése ismét néhány üveg őszibaracklekvár, szilvabefőtt és őszibarackszörp lett. A lekvár és a befőtt hagyományos módon készült, úgyhogy arról nem is írok semmit.


Az őszibarackszörp receptje nagyon egyszerű volt:
  • 3 kg őszibarack
  • 1 l víz
  • 70 dkg cukor
Az őszibarackot meghámozva, leturmixolva össze kell keverni a felforralt vízben feloldott cukorral, majd kiforrázott üvegbe tölteni és 30 percig a töltött üvegeket gőzölni kell forrásban lévő vízben, ott hagyni kihűlni és lezárni.
Miután a keveréket megkóstoltuk, úgy döntöttünk, hogy kell bele még egy kis cukor, mert se íze, se bűze nem volt. Na meg került bele egy kis Nátrium-Benzoát, hogy tartós legyen. (A bodzába nem raktunk, így az utolsó pár üveg már erjedni kezdett mire megittuk.)
A gőzölés során egy kicsit kifutott az üvegekből a szörp, de nem jelentett problémát. Elég sűrű lett és kb. 1:4 arányú hígításban egész jó íze van.
Ha valaki nem szereti a sűrű szörpöt, az nyomja bele egy citrom levét a masszába és hagyja állni egy napig. Majd azután leszűrve töltse üvegekbe és a többi rész ugyanaz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése