2012. augusztus 9., csütörtök

Szezonja van a parlagfűnek

Évről évre sokat hallhatunk a parlagfűről és az általa okozott allergiás megbetegedésekről. Már a júniusi virágzástól fogva egész nyáron folyamatosan terheli a környezetet és vele a légútjainkat. Sok ellentmondó információ van róla a világhálón, de tény és való, hogy bizonyított káros hatása több, mint amit hasznosnak vélnek.


A parlagfűre allergiás emberek száma folyamatosan nő. Miért van ez? Csak nem az egészségtelen táplálkozás és életmód miatt? Az emberi szervezet nem tudja elviselni a környezet terhelő hatásait? Talán ez az oka. Ugyanúgy, mint minden más allergiás megbetegedésnek. A sok vegyszer, a sok műanyag az élelmiszerekben mind-mind fokozza az allergia kockázatát.
Legújabban a parlagfű "gyógyító" hatásáról lehet olvasni a neten. Vajon igaz mindez? Mindenféle ellenőrizetlen forrásból származó információk terjednek parlagfű teáról, főzelékről, stb. Ezeket az információkat pedig már cáfolják az allergológusok és a tüdőgyógyászok. Amíg konkrét tapasztalatok nincsenek, olyanok, amik bizonyítást is nyertek, addig ne higgyünk már ész nélkül mindennek.
Az allergia csak az egyik negatív hatása, a mezőgazdaságban is sok gondot jelent, hiszen ahol megjelenik és nem tudják kiirtani, ott jelentős mennyiségben és minőségben is csökken a termés. Az irtásához pedig erős gyomirtók kellenek. Én az irtásra szavazok, és a terjedésének megállítására (persze környezetbarát módszerekkel). Tudomásul kell venni, hogy nálunk nem őshonos növény.
A másik gondolat, ami megragadott, hogy csak itt Magyarországon jelent a parlagfű ekkora problémát. A nyugati országokban (és a körülöttünk lévőkben) nem tudok még egy olyan országról, ahol ilyen arányú lenne a parlagfűallergiások száma...

2 megjegyzés:

  1. A parlagfű allergia hisztéria borzalmas. Idén én kimondottan gyűjteni szeretném, teának, salátának. Beszámolok majd az eredményről! (ha szabad)

    VálaszTörlés
  2. Persze, hogy szabad! ;) Várom a beszámolót, akár képekkel illusztrálva!

    VálaszTörlés