2012. augusztus 21., kedd

Sün a kertben

A csillaghullás estéjén mi is kint álltunk a kertben és vártuk a hullócsillagokat, hogy kívánhassunk. Láttunk is néhányat. Aztán hallottunk egy kis zajt és elkezdtük keresgélni a forrását. A kúszótuják között meg is találtuk az egyik süninket. A szomszéd kertben van egy kis bozótos rész, ahol egy egész család lakik és átjárnak hozzánk is az élelem miatt. Rengeteg rovart és csigát fogyasztanak el, ami jó a növényeink szempontjából, hiszen nem károsítják azokat. A sün tehát hasznos állat, így örüljünk, ha járkál a kertünkben.
Amikor közelítettünk felé, nem nagyon ijedt meg.
Ha szeretnénk megtartani a sünöket kertünkben, akkor alakítsunk ki nekik a természetes élőhelyükhöz hasonló körülményeket. Kis bozótos részt, avarral, gallyakkal, stb., hogy el tudjon rejtőzködni. Mivel éjszakai állat, nappal nem igazán találkozunk vele. Fő ellenségei a rókák, kutyák és az uhu. 

A sünfélékről bővebben itt (nálunk európai sün van): De nem csak a sünök mozognak éjszaka. Denevérek hada röpköd a levegőben és előbújnak a tücskök és az éji rovarok is.


Rendszeresek a rókák is és a szőlőt eszik, na meg a nyestekről ne is beszéljünk, akik a hintaágyon ugrálnak. Ha tehetem és nem vagyok nagyon fáradt, na meg persze jó idő van, akkor késő este, kora éjszaka eltöltök egy kis időt a kertben. Csend van, csak az éjszakai állatok neszeit hallani itt a város közepétől nem messze. És nyugtatólag hat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése