2012. augusztus 9., csütörtök

Somogyban eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica az aszály miatt


Kaposvár, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - Somogyban napról napra nő az aszály sújtotta terület, eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica a hivatalos bejelentések szerint - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-vel csütörtökön.

    A kiadott közlemény szerint a szakemberek egyelőre még megbecsülni sem tudják, hogy az idei, csaknem 112 ezer hektárnyi vetésterületről mennyi termést takaríthatnak be a gazdálkodók, mint ahogy azt sem, hogy a már bejelentett területek mellett még mennyiről érkezik bejelentés, és ez mekkora terméskiesést jelent.
    Az aszálykárral leginkább sújtott terület Kaposvár és kistérsége, Belső- és Közép-Somogy egyes területei. Kárbejelentést a falugazdászoknál, illetve a Földművelésügyi Igazgatóságon tehetnek a gazdálkodók.
    Az előzetes - július végi - termésbecslés szerint hektáronként 5,037 tonna hozammal számoltak, ám az azóta is tartó aszályos időjárás miatt a szeptember eleji végleges termésbecsléskor ennél várhatóan alacsonyabb lesz az előrejelzés - írta a szakhatóság.
    A kukorica felvásárlási ára júliusban tonnánként 60-64 ezer forint között mozgott - tavaly ilyenkor 45-64 ezer forint volt -, ám az árak, amelyek alakulására nemcsak a hozamkiesések, de sok egyéb tényező is jelentős hatással van, naponta változnak - olvasható a szakigazgatóság közleményében.
    A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége becslései szerint az idénre várt kukoricatermés majdnem 40 százaléka semmisült meg országszerte a nagy meleg miatt. A veszteség nemzetgazdasági szinten meghaladja a 200 milliárd forintot.

bzsó \ gtr \ gry

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése