2012. augusztus 14., kedd

Pollenhelyzet - VM: már több mint 700 hektáron találtak parlagfüves területeket


    Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Az eddigi ellenőrzéseken az ország különböző pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

    Bírságolni és közérdekű védekezést elrendelni a virágbimbók kialakulása után és virágzó parlagfű esetén lehet. Mostanáig a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai 252 esetben, 253 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést. Növényvédelmi bírságot eddig tizenháromszor szabtak ki - írta a VM, hozzátéve: a határozatok, jegyzőkönyvek feldolgozása folyamatban van, az adatok folyamatosan változnak.     
    Megjegyezték: a művelt területeken a tavalyi évhez képest kevesebb helyen található parlagfű, még a "problémásnak számító" napraforgótáblák között is ritkábban lehet ilyen növényt találni. A műveletlen területeken több a feladat, azonban a jelenlegi aszályos időjárás kedvez a védekezésnek. 
    A VM "mindent megtesz annak érdekben, hogy a parlagfű virágzását visszaszorítsa" - szögezték le. A minisztérium a költségvetésében idén 79 millió forintot különített el a parlagfű elleni védekezésre, de a tárca és a kormány ennek többszörösét fordítja a parlagfű elleni harcra, a gyom irtására és az aerobiológiai hálózat működtetésére. Az ellenőrzések a következő hetekben is folytatódnak, helikopterek is segítik a fertőzött területek felderítését. 
    Idén csaknem 53 ezer ember közreműködésével indítottak egy mezőgazdasági közfoglalkoztatási programot, 1.300-an vesznek részt közvetlenül a parlagfű-mentesítésben. A tervek szerint a hónap végére bevezetik az úgynevezett lakossági parlagfű bejelentő rendszert is.
    Közleményükben felidézték, hogy a kormány július 6-án elfogadta a parlagfű elleni védekezés akciótervét. A program a közterületek teljes parlagfű-mentesítését, a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltatás és a riasztási rendszer hatékonyabbá tételét, valamint a környezettudatosságra nevelést tekinti az elkövetkező évek fő feladatának - fejtették ki.
    Ezzel együtt folyamatban van a parlagfüves területek hatósági felderítési rendjének felülvizsgálata, egy egyszerűbb, hatékonyabb eljárási és szankcionálási rendszer kidolgozása, 2020-ig tartó időszakban pedig a folyamatos társadalmi tudatformálásra, szakmai oktatási fórumok szervezésére helyeződik a hangsúly. Ennek keretében a parlagfű elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba, ismeretterjesztő kampányok segítségével megszólíthatók a fiatalok. 
    A parlagfűszezon már elkezdődött. A múlt héten az OKI Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához beérkezett adatok szerint a parlagfű pollenkoncentrációja átlagban közepes szintet ért el, de Zalaegerszegen és Miskolcon magas szintet is mértek.
    Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. 
    A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A narancs jelzés - amellyel az elmúlt héten Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részét, az ország északkeleti felét (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét), a Szigetköz területét és Budapest környékét is jelölték - a harmadik ezen a skálán.

bkdi \ bcl \ hgp

Megjegyzés: Arról még mindig nem szólnak a hírek, hogy milyen arányú a parlagfüves területek megoszlása a magán/önkormányzati/állami szektorban... Érdekes statisztika lehetne belőle!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése