2012. augusztus 29., szerda

Pirospaprika szezon

Most kell szedni a pirospaprikának valót!
Nálunk is ez az elfoglaltság nagy része, mert különös tekintélyt élvez a családunkban, miután a szüleim a hagyományos magyar konyha ételeit készítik elsősorban. Ehhez egy elengedhetetlen alapanyag a kiváló minőségű pirospaprika.

Anyu minden évben palántáz néhány kiváló fajtából. De csak bizonyos magokat tesz el, amiket ő maga választ ki az előző évi termésből, és abból nevel palántát. A minőségit ülteti, ami ízre, színre, állagra és eltarthatóságra is kiváló. Meg is éri a bíbelődést, mert az ételnek csodálatos színt ad, fantasztikus az illata és az íze egyaránt. Nem kevés munkával jár, de megéri, mert nem tudhatjuk, hogy az áruháziban mitől van a színe, mennyi egyéb adalékkal, vagy ki tudja mivel keverték be a nagyobb haszon reményében. Anyué után (a cikk előtt) vettem egy kis csomagot a boltban... kipróbálni.
Hááááát...... :(   Össze nem hasonlítható!
Inkább no comment - anyué után.

Ő nagyszüleitől, szüleitől hozta a tudást, hogy hogyan is kell pirospaprikát készíteni. Ez viccesen hangzik, de tényleg tudni kell hozzá, hogy kimagozza darálás előtt és a magot ő félreteszi, mert csak bizonyos mennyisegű magnak szabad belekerülnie. De annyinak viszont benne kell lennie, mert különben "üres" lesz az íze, nem lesz benne a lényege!
Szóval ő magoz, ledarál, és belekanalazza a szükséges magmennyiséget is!
A titkot még én sem tudom, de majd, ha én foglalkozom vele rendesen, akkor megkapom! :))

Hát hamarosan neki kell veselkedjek akkor.... El ne vesszen a tudás!


Addig meg csak fűzöm.

Az sem kispályás munka, és közben elég tömény illattal bír, így csakis szabadtéren dolgozom vele.


Ja, és van amelyiket napon kell szárítani és van, amit jól szellőző, árnyékos helyen szabad.
Van neki édes, enyhén csípős és természetesen nevelt úgynevezett "hatemberest" is!
Abból én nem merek kóstolni, miután láttam apukámon a hatalmas izzadtságcseppeket és a paprikavörös fejét...


  

Ha vásárlásra adjuk a fejünket, bizony érdemes a környezetünkben érdeklődni, hogy kitől érdemes venni, mert ajánlatos megbízható forrásból beszerezni.Én is tudok ajánlani valakit........  :o)

Szép napot kívánok mindenkinek!

egy Vacsuti, innen a szomszédból...

2 megjegyzés: