2012. augusztus 19., vasárnap

Ötéves program a magyartarka fajta tenyésztésére


    Bonyhád, 2012. augusztus 19. vasárnap (MTI) - Öt év alatt ezer egyeddel nő a veszélyeztetett magyartarka szarvasmarha nagy többségben fajtatiszta állománya a 2010-ben kezdődött tenyésztési program keretében - mondta a Magyartarka Tenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető igazgatója az MTI-nek.


    A Magyarországon 200 éve honos fajtát 2010-ben nyilvánították veszélyeztetett fajtává, miután 6000 alá csökkent az A-törzskönyves, nagy többségben fajtatiszta egyedek száma - mondta Füller Imre. Akkor 4026, idesorolható magyartarka egyedet tudtak összegyűjteni a tenyésztők.    
    Az európai uniós támogatás fejében a tenyésztők azt vállalták, hogy 2015-re a 87,5 százalékban tisztavérű magyartarka marhák száma eléri az ötezret az országban - tette hozzá.
    Ismertetése szerint a hazai szarvasmarha-állomány gyarapodásával párhuzamosan a magyartarka-állomány is nőtt az utóbbi években; bár a fajtamegoszlásról pontos adatokkal az egyesület nem rendelkezik, a 2012-ben nyilvántartott 330 ezer tehénnek körülbelül a húsz százaléka sorolható a kettős hasznosítású magyar fajtához, míg többségben a tejelő fajta egyedei, a Holstein-frízek vannak. Mint mondta, a 2011. évi 19 ezres létszámnövekedésnek nagy részét a magyartarka fajta gyarapodása tette ki.
    A 60-70 ezerre becsült populációból azonban mindössze 8,5 ezer állat áll termelésellenőrzés alatt, kevesebb mint felük igazolt származású; a teljesen tisztavérű állatok száma néhány száz.
    A fajta tenyésztését 1989 óta irányító - jelenleg 1400 tagot számláló - egyesület célja egy rámás, jó húsformájú állat kitenyésztése, és továbbra is törekszünk a kettős - hús- és tejtermelő képesség fenntartására - mondta az egyesület ügyvezetője.
    Magyarországon jelenleg csak a magyartarka fajtának van meghatározva a hústenyészértéke, ami megmutatja azt, hogy a tenyészbika milyen tulajdonságokat örökít át  - jegyezte meg Füller Imre. A tenyésztési program keretében kiválasztott bikanevelő tehenekhez  a kis létszámú hazai nukleuszállomány mellett külföldről is hoznak tenyészbikákat.
    A program, amelyben ötéves ciklusonként derül ki egy-egy tenyészbika értéke - az eddigi tapasztalatok alapján 80 százalékban sikeres - tette hozzá.
    Az eredményekről szólva elmondta: a magyartarka bikák átlagos súlygyarapodása napi 1300-1400 gramm, de nem ritka, hogy eléri a két kilogrammot, ami jónak mondható. A vágás után az állat 60 százaléka hasznosul húsként, a fajta tejtermelése megközelíti az évi 6000 kilogrammot.
    A 2011-ben legjobb eredményeket elért, 800 tehenes bonyhádi Pannónia Mezőgazdasági Zrt. átlaga évi 7300 kilogramm tej, amelynek 4,26 százalékos zsír- és 3,52 százalékos fehérjetartalma volt.
    A magyartarka jó tulajdonságai közé tartozik hogy a leselejtezett tehén jól hizlalható, és három hónap alatt eléri a 9-10 mázsás súlyt, jelenleg pedig van kereslet a nagy súlyú szarvasmarhákra - mondta az ügyvezető.
    Az egyesület tenyésztési programjának egyik célja a fajta tejelő képességének javítása, pontosan azonban nem határozták meg az elérendő éves tejhozamot. "Azt szeretnénk elérni, hogy a tenyésztő a lehető leggazdaságosabb módon állítsa elő a magyartarkát, és a jövedelem szempontjából a 60-40 százalékos tej-hús arány maradjon meg" - mondta Füller Imre.

btf \ guz \ bdó

Megjegyzés: A szarvasmarha állomány lassú (túl lassú) növekedési ütemének ellenére a magyartarka nem túl népszerű a tenyésztők körében. Míg 2011 végén 698ezer szarvasmarhát tartottak nyilván, addig a magyartarka valamivel több, mint 4000 példányos állományszáma nevetséges. A tejelő fajtákból a holsten-fríz és a jersey kiszorították a magyartarkát a modern gazdaságokban, míg húsmarhaként is inkább az "import" fajták, így a charlorais, limousin, hereford és galloway vannak előtérben. Kisgyerek koromban még szülőfalumban is sokan (relatív) tartottak tehenet, amik főleg magyartartkák voltak. A magyartarka mind tejtermelésben, mind pedig húsként kiváló minőséget tud produkálni, de sajnos itt is a mennyiségi termelés került előtérbe. Szomorú, hogy a minőségi termékeknek nincs piacuk és a nagyobb haszon érdekében a kiváló minőség háttérbe kerül és a mennyiség lesz a fontosabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése