2012. augusztus 14., kedd

IKSZ: az új agrárkamarai törvény a magyar vidék versenyképességének megőrzését biztosítja


    Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint az új agrárkamarai törvény hatálybalépése és az új agrárkamara megalakulása nemcsak a magyar vidék versenyképességének a megőrzését biztosíthatja, hanem garancia arra is, hogy a fiatal gazdák érdekképviselete a jövőben sokkal hatékonyabb formában jelenjen meg.

    Stágel Bence, a KDNP országgyűlési képviselője, az IKSZ elnöke és Harangi Fülöp, a szervezet vidékért munkacsoportjának vezetője az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte: támogatják az új jogszabály által előírt kötelező kamarai tagságot, és hasznosnak tartják, hogy abban az ágazat minden szereplője részt vesz. 
    Ezáltal az önkormányzatiság elve alapján olyan egységesen működő agrárkamarai szervezet kezdi el működését, amelyben a gazdák, a feldolgozók és a kereskedők is egyaránt részt vesznek - mutattak rá, hozzátéve: ez akár már rövid távon is képes növelni az ágazat hatékonyságát és versenyképességét.  
    Kitértek arra is, hogy véleményük szerint az agrárkamarák működését eddig jellemző önkéntes tagság megszüntetése szükséges lépés volt, mert a kamarát egy szűk gazdasági érdekcsoport birtokolta, amely egyáltalán nem szolgálta a nemzetgazdasági célkitűzések megvalósítását, sőt hátráltatta, ezért kellett az adott igényeknek megfelelően átalakítani az egész rendszert. Ezen szűk gazdasági érdekcsoport miatt a kamara nem látta el az agrárgazdaság szereplőinek érdekképviseletét, másrészt a tagság az ismert állapotok miatt nem vette igénybe a kamara szolgáltatásait - állapították meg.
    Az IKSZ rámutatott: a törvény megváltoztatásának hatására az agrárkamara irányítása kikerült a különböző gazdasági érdekcsoportok kezéből, valamint több százezer új tagja lesz a kamarának, köztük számos fiatal gazdálkodó, akiknek az érdekképviselete a jövőben sokkal hatékonyabb lesz. 
    A most létrejövő új agrárkamara legfőbb előnye - folytatták -, hogy az ágazat különböző érdekcsoportjai részt vesznek benne, a belső vitákat már a kamarán belül az érdekelt felek részvételével le lehet folytatni, a tisztességtelen módszereket alkalmazó gazdaságokat kiszűrhetik, és az agrárgazdaság érdekeit megfogalmazva elősegíthetik a hatékonyabb gazdálkodás biztosítását.

bog \ bám \ blz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése