2012. augusztus 14., kedd

"Hallgatóznak" a hangyák után a katicabogarak

    Washington/Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Az ellenségem ellensége a barátom - erre alapul a katicabogarak stratégiája, amellyel "belopják" petéiket a hangyák tetűtelepeire: a katicák ugyanis a hangyákat "lehallgatva" kivárják az azokon élősködő púposlegyek támadását, és ekkorra időzítik saját akciójukat.


    A katicabogarak előszeretettel rakják le petéiket zsákmányállatban bővelkedő helyekre. Ilyen zsákmányállat például a Coccus viridis nevű kávétetű. A fában élő Azteca instabilis hangyák fészkeikben nevelgetik e tetveket, hogy begyűjthessék a tőlük származó mézharmatot. Házi tetveik védelmében pedig a hangyák rutinszerűen támadják le a fészekhez közelítő katicabogarakat.
    Amerikai és mexikói kutatók azt szerették volna kideríteni, hogyan birkóznak meg ezzel a kihívással a katicabogarak. Ehhez katicabogarakat, kávétetveket és a hangyákon élősködő púposlegyeket gyűjtöttek egy mexikói ökológiai gazdálkodásban művelt kávéültetvényről, majd egy olfaktométerbe - szagok mérésére alkalmas eszközbe - helyezték őket. A hangyák ugyanis egy bizonyos szaganyagot (feromont) bocsátanak ki a legyek támadása esetén, amely hatására az egész boly mozdulatlanná dermed akár két órára is, mivel az élősködők mozgás alapján találják meg őket. 
    A kutatók megfigyelték, hogy a nőstény katicabogarak, különösképp a peterakás előtt állók, figyelik e kémiai riasztásokat, és akkor keresik fel a kávétetvekben gazdag helyeket, amikor a hangyák felfüggesztik tevékenykedésüket. 
    Első alkalommal sikerült kimutatni, hogy több rovarfaj közti kölcsönhatások sorozatát váltották ki hangyaferomonok - írták a kutatók. Ilyen összetett "cselszövés-hálók" mindennaposak is lehetnek a természetben - mutatnak rá tanulmányukban, amely az Ecology and Evolution című szaklapban jelent meg - írta a Science című folyóirat internetes hírportálja (www.news.sciencemag.org).

kut \ kf \ bsa
(Fotó: wikipedia)

A tetvek nem "jönnek" maguktól. A hangyák tenyésztik őket. A katicabogarak csak kihasználják a lehetőséget a szaporodásra és az élelemszerzésre. Egy ideje már figyelem az apró állatok ténykedését és arra a következtetésre jutottam, hogy a növénytermesztés számára problémát okozó tetvek csak eszközei egy jól működő "társadalom" életének.
Idén két barackfánkon volt jelentős tetűinvázió, a többi fa érintetlen maradt. Egy-egy kolónia többnyire egy helyen próbálja meg a tetveket tenyészteni.
A katicabogarak között pedig sajnos úgy látom, hogy egyre kevesebb a hétpettyes, inkább a tízpettyesek kerülnek előtérbe. Évről évre egyre agresszívebb módon szorítják háttérbe hétpettyes társaikat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése