2012. augusztus 14., kedd

Folyamatosan emelkednek az árak

Júliusban már foglalkoztam vele egy cikk erejéig, hogy az árak folyamatosan mennek felfelé. A cikk itt olvasható: Hát az árak merre mennek? Megérkezett a KSH júliusra vonatkozó összehasonlító elemzése, ahol váratlanul szintén emelkedett szinte mindennek az ára.


Természetesen ebben az esetben is elmondható, hogy a létszükséglethez tartozó dolgok árai emelkedtek (a tartós fogyasztási cikkeké csökkent csak). A ruházkodáson kívül minden magasabb mértékben drágult, mint egy évvel korábban. Vajon a sikeres gazdaságpolitikának köszönhetjük?
A fizetések ezzel ellentétben nem ilyen mértékben változnak. Éppen tegnap olvastam egy cikket a Portfolión, amiről átkattintottam a CVOnline cikkére, ami a kezdő fizetéseket ecseteli. FB-n megosztva jött néhány érdekes reakció rá, mert az én fizetésem sem éri el ezt, holott már 15 év munkaviszonnyal, diplomával és szakmérnöki végzettséggel rendelkezem. Több területről, több ismerősöm is ugyanazon az állásponton van, hogy kevesebbet keresnek a propaganda által hangoztatott összegeknél. Ha szuperbruttósítva nézzük, akkor is éppen hogy eléri azokat. A bruttóból meg nem lehet vásárolni, csak a nettóból. Ha az árak folyamatosan emelkednek, akkor nem fogunk tudni a nettónkból ugyanannyit megvenni, mint korábban. Ez így sehogy sem jó.
Mit tegyünk hát? Spóroljunk! Amin jelenleg mi már tudunk spórolni az az, hogy egyre több élelmiszert termelünk meg magunknak, szeszes italokat nem veszünk, mert megtermeljük és tudjuk, hogy az miből készül, dohányterméken nem spórolunk, mert eddig sem vettünk, kevesebb villanyt, vizet használunk és a télen esetleg jobban felöltözünk, hogy kevesebbet kelljen fűteni, megtervezzük az útvonalakat, ha autóval kell menni és megfontolt vezetési stílussal kevesebbet fogyaszt a kocsi, valamint kevesebb szolgáltatást veszünk igénybe.
Áremelkedés, magasabb adóbevétel (legalábbis minden egyes eladott egység után), ami nem is biztos, hogy összességében magasabb. Az európai árak pedig továbbra sem ilyen mértékű emelkedést mutatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése