2012. augusztus 17., péntek

Farmer Expo - Czerván György: magtárakban a kenyérgabona


    Debrecen, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Négymillió tonna kiváló minőségű étkezési búza a magtárakban van, Magyarország kenyérgabona szükséglete ezzel biztosított, sőt még exportra is jut - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Debrecenben, a XXI. Farmer Expo megnyitóján.


    Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari, valamint zöldség-, gyümölcs- és kertészeti szakkiállításán az idén 300 kiállító mutatkozik be augusztus 20-ig a debreceni agrárcentrum területén - mondta Vaszkó László vásárigazgató.
    Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke a megnyitón kijelentette: a magyar agrárgazdaság fejlődési pályára állt, az ágazatnak a GDP-hez való hozzájárulása az előző esztendőben meghatározó volt.
    Czerván György emlékeztetett arra, hogy tavaly a mezőgazdaság 0,9 százalékkal járult hozzá az 1,7 százalékos gazdasági növekedéshez.
    Elmondta azt is, hogy 2006-2011 átlagában az állattenyésztés és a növénytermesztés aránya a mezőgazdaságon belül 37-63 százalék volt, miközben az EU-ban sokkal nagyobb az állattenyésztés aránya, van olyan ország, ahol a 60 százalékot is meghaladja.
    A jövő évi költségvetésben - az elfogadott sarokszámok alapján - 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre a sertéságazat fellendítésére - emelte ki az államtitkár, megjegyezve, hogy az állattenyésztés korszerűsítésére a negyedik körben 40 milliárd forintra lehet pályázni augusztus 31-ig.
    Czerván György elmondta azt is, hogy míg az idén 625 milliárd forint volt az agrár- és vidékfejlesztési támogatás, jövőre 20 százalékkal több, összesen 755 milliárd forint áll majd rendelkezésre erre a célra, többségében európai uniós forrásból.
    Jakab István a magyar vidék, a magyar gazdatársadalom és partnereik igazi seregszemléjének nevezte a debreceni Farmer Expót, amely jelzi: a magyar agrárgazdaság fejlődési pályára állt.
    "A magyar gazda örömmel, jó szívvel mutatja be amit alkotott, amit alkotni képes" - mondta az Országgyűlés alelnöke.
    A termőfölddel kapcsolatban kijelentette: a kormány azt akarja, hogy az állattenyésztő gazdáknak legyen földterületük, ugyanakkor "nemesi előjogokon szerzett földbérlet nem lehet végleges, és azoktól sem lehet megvonni a földet, akik most kezdenek".
    Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Országos Szövetségének elnöke szerint "a hazai állattenyésztés és állatitermék-előállítás két évtizede tartó sorvadása még nem állt meg".
    A hazai sertésállomány már mindössze 2,9 millió, és Európa valaha volt éléskamrája nettó importra szorul - mondta, megjegyezve, hogy az idei aszály az állattenyésztést is sújtja, az állattartók ugyanis 5 százalékkal drágább takarmánnyal kénytelenek az állatokat etetni.
    A szakember haladéktalan kormányzati lépéseket sürgetett az ágazat helyzetének javítása érdekében.
    A Farmer Expo pénteki nyitónapján Czerván György agrárfórumon ismerteti a 2014-ig tervezett kormányzati intézkedéseket, az agrárszabályozás várható változásait.
    A kertészeti konferencián az integrált és az ökológiai zöldség- és gyümölcstermesztésnek a hazai kertészetben betöltött helyét tekintették át a szakemberek, miközben a szabadtéri állatkiállítások területén megkezdődött a magyartarka fajtabemutató, a szarvasmarha, a juh-kecske és a sertés tenyészállat-bírálat, valamint a ló és a sertés fajtabemutató.


btár \ gtr \ bsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése