2012. augusztus 14., kedd

Díjat kapott a napenergia hasznosításáért Tapolca


    Tapolca, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Díjat kapott a napenergia-hasznosításért Tapolca: a Veszprém megyei városban több társasház és egy idősek otthona melegvíz-ellátását fedezik napkollektorok segítségével - mondta Császár László (Fidesz) polgármester az MTI-nek.

    A Napkorona-bajnokság díját Tapolca a közepes, azaz az öt és ötvenezer fő közötti települések kategóriájában nyerte el, a bajnokság a nemzetközi megújuló erőforrások bajnoki ligája (RES Champions League) elnevezésű kezdeményezés magyar változata. Idén 174 település versengett három kategóriában, a győztes az lett, ahol a legnagyobb arányban használnak napkollektorokat vagy napelemeket.
    Császár László elmondta, hogy Tapolcán a közelmúltban adtak át egy négyszáz négyzetméteres, napenergiából elektromos energiát előállító rendszert, amelyet egy helyi szállítmányozó cég valósított meg a telephelyén. A beruházás nagyban hozzájárult a város sikeréhez, de több lakóház és társasház melegvíz-ellátását is napkollektorok segítségével fedezik, összesen több mint 800 négyzetméternyi napelem működik. Hozzátette: az önkormányzat által működtetett idősek otthonában is napelemes rendszer biztosítja a meleg vizet, és intézményeikben további beruházásokat terveznek megvalósítani részben a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázati forrásainak felhasználásával.
    Az ötezer fő alatti települések között Nagypáli diadalmaskodott, míg az ötvenezer főt meghaladó települések bajnoka 2012-ben Sopron lett.
    A Napkorona-bajnokság egy több mint tíz éve sikeresen zajló európai kezdeményezés hazai változata: Magyarország napenergiát népszerűsítő legnagyobb programja, amely segítséget nyújt az önkormányzatoknak, hogy napenergiai fejlesztésekbe foghassanak. A győztes települések azok, ahol a lakosságszámhoz viszonyítva a legmagasabb a napenergia-felhasználás. A díjhoz a Napkorona-bajnok település táblák járnak, amelyeket a város bevezető útjainál helyeznek el. A magyar települések az európai versenyben is részt vesznek.

hvk \ bpg \ bhi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése