2012. augusztus 14., kedd

Augusztus 20. - Megkezdődött a búza őrlése a magyarok kenyeréhez


    Szigetvár, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Megkezdődött a búza őrlése a magyarok kenyeréhez kedden: a kétnaposra tervezett munkát a Lamepé Kft. végzi az 1918-ban épült szigetvári malmában.

Munkában az 1932-ben Drezdában készült őrlőhenger a szigetvári malomban 2012. augusztus 14-én. Az 1918-ban épült malomban megkezdték a búza őrlését a magyarok kenyeréhez.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc


    Brigovácz Mátyás főmolnár a helyszínen az MTI tudósítójának elmondta, hogy a jó minőségű gabonából a betárolás, mérlegelés, tisztítás és egyebek mellett kondicionálás után készítenek lisztet a 20. század első harmadában Drezdában készült gépek segítségével. A búza 75 százalékából nyernek kenyér és péksütemény készítéséhez használható lisztet, a többiből állati takarmány lesz.
    A tavaly még nemzet kenyere elnevezéssel Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyar és határon túli magyarok lakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába. A gabona összeöntése és megőrlése után az alapanyagból sütötték meg a nemzet kenyerét, és az azt jelképező négyezer cipót. A lisztből visszajuttattak a küldő településeknek, mintegy hat tonnányit pedig a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatták el.
    Korinek László jogászprofesszor, ötletgazda a napokban, az akcióról tartott sajtótájékoztatón elmondta: idén augusztus elejéig a Kárpát-medencéből 25 tonna búzát ajánlottak fel, a kezdeményezés szállítmányozási és sütőipari cégek ingyenes közreműködésével valósul meg.
    Hozzátette, hogy a gabonát a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban öntik össze, az öt nagy kenyér és a magyarok kenyerét jelképező nyolcezer kis cipó sütését egy pécsi pékség vállalta. A cipókhoz adomány ellenében lehet hozzájutni augusztus 20-án Pécsen, a Szent István téren, a befolyt összegből a Pécsi Jótékony Nőegylet rászoruló gyerekek étkeztetésére fordítja a Nekem nincs ebédem program keretében.
    Az államalapítás ünnepén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a magyarok lisztjéből Pécsen sütött kenyeret áldja meg, a liszt nagy részét - számítások szerint tizenöt tonnát - ezúttal is a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz szállítják, hogy abból 2300 árvának süssenek kenyeret.

Egy dolgozó a lisztet rakodja a szigetvári malomban 2012. augusztus 14-én. Az 1918-ban épült malomban megkezdték a búza őrlését a magyarok kenyeréhez. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

BAL \ ifgg \ bsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése