2012. augusztus 14., kedd

A megújuló energiaforrások felhasználása Magyarországon, 2005-2020

Népszerű téma a megújuló energiaforrások felhasználása hazánkban is. Érdekes a grafikon, mert az elkövetkező időben jóval nagyobb mértékű növekedést prognosztizál, mint az elmúlt években. Kicsit szkeptikusan viszonyulok ehhez a becsléshez.


Hogy miért? Mert nem látom még elég vonzónak a lakosság számára a megújuló energiaforrásokat a bekerülési ár és megtérülési idő tekintetében. Egy-egy cég könnyebben megvalósítja, mert le tudja írni a beruházást költségként és azzal ugyebár jelentős mennyiségű adót spórol meg, így hát jobban megéri, mint egy háztartásnak, ahol még az ÁFA sem igényelhető vissza. Ha adókedvezményekkel élénkítenék a keresletet a megújuló energia hasznosítása iránt, az más lenne.
A másik, amiért borúsan látom a tendenciát az az, hogy a jelenlegi recesszió a magyar gazdaságban szintén nem ezt fogja erősíteni. A lakosságnak a napi megélhetési gondokkal kell foglalkoznia és így nem csak az építkezések, hanem a lakásfelújítások és korszerűsítések is elmaradnak a tőke hiányában.
Javíthat a képen, ha az uniós előírásokra gondolok, ami alapján 2020-tól már csak 0 energiaigényű építmények létesíthetők, addig pedig pár év múlva már csak olyanokat lehet építeni, amelyek interfésszel rendelkeznek a megújuló energiaforrások számára. Bármennyire is erőltetik hazánkban az atomenergiát és a távszolgáltatásokat, a jogharmonizációt meg kell lépni, különben újabb nagy büntetésre lehet majd számítani (bár ez nem igazán érdekli jogalkotóinkat).
Reálisnak tartanám ezt az előrejelzést, ha az eszközök költsége alacsonyabb lenne és a megtérülési idő átlagosan minimum 30%-ot csökkenne. Nem is lenne kérdéses, hogy beruházzunk-e vagy sem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése