2012. július 3., kedd

Védekezés a hőség ellen

Már-már elviselhetetlen a hőség, klímánk nincs, így a lehető leghatékonyabb módon próbálunk meg védekezni a nagy meleg ellen. Az ablakokat besötétítjük reluxával, redőnnyel, bambuszredőnnyel, a teraszra kívülről régi függönyök kerültek, a napernyők kinyitva. Energiatakarékos, de így is 28 fok körül van idebent a hőmérséklet. Az alagsor kellemes ilyenkor a 23-24 fokkal.
Házon belül zsilipelünk, vagyis minden ajtó csukva, hogy ne melegedjenek fel a hűvösebb helyiségek (bár a gyerekek rendszeresen nyitva hagyják őket.
Szellőztetés csak éjszaka, akkor kereszthuzat. Hála az égnek tegnap éjjel fújt a szél egy kicsit, úgyhogy lejjebb kúszott a hőmérséklet.
Sütés-főzés kora reggel, amikor még nem melegszik túl a konyha annyira. Úgy néz ki, hogy kell a teraszra csinálni egy nyári konyhát... :)
Klímát nem terveztünk a házba. Érzékenyek vagyunk rá, nem feltétlenül egészséges és nagy az energiaigénye. Na meg ezt az 1-1,5 hetet, ami ilyen elviselhetetlenül forró tud lenni egy évben, azt ki lehet bírni. :)

Néhány kép a "hűsítő" megoldásokról:
1 megjegyzés:

  1. Dédimama azt tanította, és azóta is nagyon remekül bevált módszer a hőguta ellen, hogy egy lavór hideg vizet megsavanyítunk egy teáskanál ecettel, és ebbe tesszük bele a lábunkat. Ugyanezen vízebe belemártunk két kis kendőt és a csuklóinkra tekerjük. Kb. 10 perc elteltével nagyon kellemesen lehűti az embert, és az ecetes víz mellékhatása, hogy lehúzza a lábdagadást is! Csak az ecetszaggal kell barátságot kötni kicsit.... :o)

    VálaszTörlés