2012. július 9., hétfő

Vajon mi vár gyerekeinkre és unokáinkra az üvegházhatás miatt?

Folyamatosan fenyegetnek bennünket a klímaváltozás hatásaival, az üvegházhatás negatív tulajdonságaival. Egyesek azt hangoztatják, hogy az ember tehet minden rosszról, ami részben igaz is. Nem figyelünk kellőképpen magunkra, a környezetünkre és a jövőnkre. Túlnépesedünk, feléljük az erőforrásokat és egyszer csak nem lesz semmi, ami biztosítaná az élet feltételeit. Hallani azt, hogy a világ leggazdagabbjai azt szeretnék, ha a Föld népességszáma maximum 500 millió fő lenne, mert ez biztosítaná számukra a kényelmes életet, mások pedig azt mondják, hogy a jelenlegi népességszám többszörösét el lehetne látni élelmiszerrel, ivóvízzel és mindenféle anyagi javakkal, ha azokat optimálisan termelnénk meg és osztanánk el. Semmi nem jelentene problémát. Bizonyított tény az is, hogy a Föld történelme során felmelegedések és jégkorszakok váltották egymást. A kutatók már számos bizonyítékot találtak erre vonatkozóan.


Mi még itt Európában "biztonságban" érezhetjük magunkat. Ha Afrikát és Dél-Amerikát is figyelembe vesszük, akkor talán nem olyan nagy a probléma. Minden csak viszonyítás kérdése. A több piktokgrammal jelölt területeken eddig sem volt éppen arany élet, hát akkor mi legyen ezután?
Európában maradva (már aki nem költözik el) is fel kell készülnünk különböző dolgokra (na meg gyerekeinket és unokáinkat is fel kell készítenünk). A télisport-turizmus visszaesése nem annyira izgat, mint inkább az, hogy legyen mit ennünk. Az esőzések és a szárazság az már jobban mozgatja a fantáziámat. Már most érezzük, hogy hosszú, aszályos időszakok vannak, ha pedig esik az eső, akkor hirtelen nagyon sok. Ebből mi következik? Talán az, hogy ha esik, akkor gyűjtsük össze a szárazabb időkre.
Nem tudom, hogy kell-e aggódni a jelenlegi rohamos felmelegedés és a kiszámíthatatlan időjárás miatt vagy nem. Azt viszont tudom, hogy a kockázatot felelős gondolkodással és cselekvéssel csökkenteni tudjuk. Ha ki tudunk alakítani magunknak egy optimális környezetet (a külső környezet zord tulajdonságainak ellenére is - elvégre a sivatagban is vannak oázisok), akkor nem kell félnünk semmiféle prognózis fenyegetésétől. ;)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése