2012. július 2., hétfő

Szürke víz

A minap beszélgettünk barátokkal a vízről, vízdíjakról, és WC öblítésről.
És ez így hogy kerek?
Hát kedves barátnőm szerint, egy agyament dolog ivóvízzel leöblíteni a WC-t. És igaza van.
Ők -elmondása szerint- régóta úgynevezett "szürke vizet" használnak az öblítésre. A szürke víz pedig náluk nem más, mint a kézmosóba helyezett kis műanyagvödörben felfogott kézmosóvíz. Vagy a mosógépből kikerülő víz. Vagy a fürdés után a kádban hagyott víz. Nem szégyen: vödröznek.
Mert egyenlőre nincs tartály ezt a vizet felfogni, és nincsen szivattyú, a megfelelő helyről a megfelelő helyre eljuttatni.
Megoldható lenne, de brutális összegeket mondott nekik a tervező/kivitelező....
Így náluk marad a vödrözéses öblítés. De hogy ez mennyit jelent? Hát igazán a jó Isten lenne a pontosnak a megmondhatója, de a számlájukon jelentős csökkenés mutatkozott, amióta a szürke vizet felhasználják. A mai világban nem mindegy!


És ott van még az esővíz. A telek adta lehetőségeket kihasználva, a csatornák vizeit felfogják méretes tartályokba, így az öntözés ingyen van náluk teljesen. Csak néhány csatorna elterelésére volt szükség, nem túl nagy összegért és máris működik az ingyenes locsolókanna.
Tényleg csak odafigyelés kérdése?

Határozottan IGEN!
Nálam is nagy, egyenlőre csúnya kék műanyag hordó éktelenkedik a csatorna végén, de hamarosan kap valami ruhát , hogy belesimuljon a kertbe.
Kis odafigyelés, kis ráfordítás - nagy haszon!

...aki nem hiszi kérdezze meg nálam a muskátlit, neki erről mi a véleménye?

egy Vacsuti, innen a szomszédból ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése