2012. július 4., szerda

A nagy melegben figyeljünk oda a konyhában is!

Hőség van, aminek következtében az élelmiszerek gyorsabban megromlanak és betegségeket okozhatnak. Érdemes tehát odafigyelnünk a konyhában is. Már a bevásárláskor legyünk körültekintőek és nézzük meg a gyártási-, szavatossági időket, valamint szemrevételezéssel, szagolással ellenőrizzük a terméket ha lehet. A megvásárolt élelmiszert minél hamarabb vigyük haza és rakjuk hűtőbe.
Főzés után a lehető leggyorsabban hűtsük le a készételeket, mert gyorsan megromlanak.
A konyhai eszközöket a használat során is alaposan tisztítsuk meg akár többször is, valamint a konyhát is tartsuk tisztán.
A legtöbb problémát a nyers húsok, csirke, tojás, stb. jelentik, ezeket elkülönítve kezeljük.
A felmelegített ételek is problémát jelenthetnek, ezeket jobb, ha felforraljuk, mintha csak langyosítanánk, hiszen a baktériumok magas hőmérsékleten pusztulnak el.
Étkezés előtt alaposan mossunk kezet!
Ha gyomorrontás, élelmiszer-mérgezés jeleit tapasztaljuk, akkor forduljunk orvoshoz (vagy kezeljük pálinkával a tüneteket).

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye ITT olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése