2012. július 7., szombat

Készíts szódát otthon!

Az egyik műszaki áruházlánc egyik boltjában jártunk, amikor felfigyeltünk egy berendezésre. Ez nem más, mint a Sodastream cég AquaSparkler szódagépe volt. Egyszerű, nem drága és kiválthatunk vele egy csomó PET palackot.


Régen, gyerekkorunkban sem ásványvizet ittunk, nem is igazán lehetett a Kékkútin kívül mást kapni, hanem szódát. Szódásszifon+víz+CO2 patron volt a receptje. Amikor a szőlőhegyen voltunk, akkor a víz a közeli forrásból volt és bátran ittuk, mert tisztább volt, mint ma a vezetékes víz.
Nem gondolkoztunk sokat azon, hogy megvegyük az alábbi berendezést:


Jó szolgálatot tesz. Buborékos ásványvizet már nem veszünk. A legolcsóbb vizekkel nem igazán tud versenyezni, de egy nagyobb ásványvízmárka árainál esetenként olcsóbb szénsavas vizet lehet előállítani vele. Talán idővel (feltéve ha elkészül a ciszterna és a házi vízellátás - évek és pénz kérdése) saját víztisztítónk is lesz és akkor már tényleg lehet tiszta vizet önteni a pohárba.
A szódagép, ha hiszitek, ha nem, CO2 patronnal működik. Na de nem olyan picivel, mint a régi szódásszifonok, hanem jó naggyal. Ez max. 80 liter szóda készítésére elegendő és a cseréje ~3000 Ft. Ha csak 70 literrel számolunk, akkor 43 Ft/l a költsége (ehhez jön még a vízdíj + a gép bekerülési költsége, ami a készített szódamennyiséggel fordított arányban csökken, mert ugyebár hosszú távra számolunk, tartós fogyasztási eszköz lévén).
A patron így néz ki:


Tulajdonképpen azért döntöttünk a beszerzése mellett, mert így nem kell cipelni a boltból a szénsavas vizet és nem termelünk ezzel PET palackokat a szemétbe, amiknek a nagy része nem kerül még mindig újrahasznosításra.
A csomagban kaptunk még két szörpkoncentrátumot, amik elég finomak, bár nem szándékozunk a jövőben vásárolni belőlük, mert inkább saját szörpöket készítünk a saját gyümölcsökből.
Azt hiszem, hogy ezzel a beruházással tettünk egy újabb lépést a környezet védelme felé, mert jónéhány PET palacktól mentjük meg a világot.


Megjegyzés: a legolcsóbb szódagépet vettük, mert ez is ugyanolyan szinten képes ellátni a feladatát, mint egy jóval drágább, bár kétségkívül csinosabb ruhába bújtatott berendezés... :)

2 megjegyzés:

  1. Én megmaradtam a hagyományos szódásszifon és patron kombinációnál. Amióta egy angliában élő, ásványvíz bizniszben meg(kő)gazdagodott ismerősöm megkérdezte, hogy tudom-e itthon mivel fertőtlenítik az ásványvizet? Nem tudtam....
    Hát hypoval- válaszolta. Ami taccsra vágja a vesét nagy mennyiségben. Azt mondta maradjunk a csapvíznél, ha jót akarunk. Én hiszek neki....

    VálaszTörlés
  2. Rossz hírem van. A vezetékes vízbe is hypo van már a klór helyett. :( Legalábbis itt Pécsett.

    VálaszTörlés