2012. július 16., hétfő

Hát az árak merre mennek?

Vajon merre tartanak a fogyasztói árak? Egyértelműen felfelé. Szomorú, de hát követni kell az inflációt, blablabla.


A diagramból jól látszik, hogy az elmúlt két évben minden "alapvető" szükségletnek, köztük az élelmiszer, az energia, az üzemanyag, felfelé megy az ára. Egyedül a tartós fogyasztási cikkek ára ment lefelé. Ezekből van a legkevesebbre szükségünk ugyebár, tehát nézve az arányt, nem igazán jelentős a "nemzetgazdagságra" gyakorolt hatása.
Most már nem nagyon tájékoztat a média az áremelkedésekről, így az emberek többsége észre sem veszi, hogy megváltozott valaminek az ára. A hatalmas kínálat mellett lehetetlen követni az egyes termékek árait. Ezért is jó, ha a nép funkcionálisan analfabéta, mert akkor képtelen használni az információforrásokat és nem tudja a számokat sem követni, így fel sem tűnik, ha többet adnak ki a kezükből.
Az "átlagemberek" már csak a létfenntartásukhoz szükséges kiadásokat tudják hamarosan biztosítani, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy továbbra is költenek "haszontalan" dolgokra. Amíg van miből és tartozhatnak ide-oda, addig ezzel az ő szempontjukból nincs is gond.
Nem várhatunk árszínvonal csökkenést, ugyanakkor a fizetésekben sem emelkedést. Az elszegényedés ennek köszönhetően még gyorsabb lesz.

Tulajdonképpen nem a tartós fogyasztási cikkekkel húznak le minket, hanem azokkal a kategóriákkal, amikre feltétlenül szükségünk van. Emellett pedig rákényszerítenek arra, hogy azokat igénybe is vegyük, nehogy eszünkbe jusson megtermelni magunknak zöldséget-gyümölcsöt vagy korlátozzák az állattartást, esetleg az alternatív energiaforrások használatát (persze ennek az ellenkezőjét kommunikálják).

Lehet gondolkozni, hogy mi vár ránk néhány év múlva. Miből fogunk megélni???

Na ide még egy cikk. Amíg nálunk az elmúlt 12 hónapban 5,6%-os volt az áremelkedés, addig az eurozónában csak 2,4%-kal, míg az EU-ban 2,6%-kal. Vajon nálunk mi indokolja a több, mint kétszeres szorzót? Valamiben legalább elsők vagyunk! A legmagasabb inflációban!


Stabilizálódtak az árak az EU-ban júniusban


    Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - Az euróövezetben júniusban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte az Eurostat hétfőn.


    Az adatok megfeleltek az elemzők várakozásának.
    Az egész Európai Unióban 2,6 százalékos volt a tizenkét havi növekedés, ugyanakkor májushoz képest nem változtak az árak.
    A legalacsonyabb növekedést Svédországban mutatták ki, 0,9 százalékot, Görögországban 1 százalékkal, Bulgáriában 1,6 százalékkal nőttek az árak. A legnagyobb inflációt Magyarországon regisztrálták júniusban, 5,6 százalékot, majd Észtország és Málta következik, egyaránt 4,4 százalékos drágulással.


gKK \ gpp \ ksy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése