2012. július 16., hétfő

Gondban az építőipar! Merre lehetne elindulni?

Na ezzel sem fogok újat mondani, de kimondom: Szarban az építőipar! Az elmúlt években a volumenindex erősen visszaesett, ami a "válságnak" köszönhető. Tudhatjuk azt is, hogy ha az építőipar döglődik, akkor az mindent ránt magával hosszú távon, de már rövid távon is érezhető.


A "válságok" után általában mindig jött egy háború, ami akkor éppen fellendülést jelentett a katonai megrendelések miatt, majd a háború után az újjáépítés ürügyén, csökkentve ezáltal a munkanélküliségi rátát, emelve az építőipari termelést és ezek hatására jelentős nemzetgazdasági növekedést produkálva.
Nem kívánok háborút, mert az nekünk nem jó!

Mit lehetne inkább kitalálni az építőipar fellendítésére?

Tulajdonképpen minden adott hozzá, kivéve az állami hozzáállást. Nem új építkezésekre kellene hangsúlyt fektetni, hanem a meglévő épületeket korszerűsíteni (lehetne). Az energiatakarékos megoldások előállítása, kivitelezése sem kerülne többe, mint a hagyományosak. A magasabb árak a környezettudatos és energiatakarékos sávban mesterségesen vannak generálva. Alacsonyabb árak mellett talán fellendülne az ökoház vagy az alternatív energiapiac.
Ehhez azonban megfelelő állami szabályozás kellene. Nem csak beszélni róla, hanem meg is csinálni. Engedni a hagyományos építési technikákat, engedni az alternatív energiaforrások használatát, engedni az otthoni újrahasznosítást, engedni, engedni és engedni. Nem a bürokratikus akadályokat halmozni a környezettudatos polgárok előtt, hogy elmenjen a kedvük attól, amit szeretnének, hanem segíteni kellene a takarékos elképzeléseket is. Itt is a lehúzásról van szó, amikor az olcsón előállítható, ugyanakkor magas áron eladott építőipari termékeket erőltetnek és csak azokat engedélyezik, mert a "gazdasági érdekek" úgy kívánják.

Eljön az az idő, amikor az emberek majd kint a szőlőhegyen vagy a kis zártkerti telkükön ismét illegálisan építkeznek, mert azzal sokat spórolnak és oda is költöznek...

Az építőipar fellendíthető lenne, ha... ha az állam nem tette volna tönkre a kis cégeket a panelprogrammal és hasonlókkal. Ha fizettek volna időben és nem lett volna körbetartozás, az elmaradt állami pénzek után nem kellett volna adózni és az így be nem fizetett adók miatt nem kellett volna büntetéseket fizetni. Az állam tehet erről, mert tönkretette az egyik legnagyobb nemzetgazdasági bevételforrását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése