2012. július 7., szombat

Aratás

Ragyogó az idő az aratáshoz. Száraz a gabona, nagyon nem kell majd szárítani. Tegnap, hogy jöttünk Baranyából Zalába, mindenhol javában dolgoztak a kombájnok. Úgy láttam, hogy a gabona nagy része már be lett takarítva. Ma délelőtt kinéztünk a kertbe és a szomszéd földeken is arattak. Egy kb. 30 éves kombájn dolgozott a kis földeken a 420-as vágólapjával. Szépen kicsépelte, mert nem igazán hagyott el magot maga után.
Nem is tudom, hogy a srác kis- vagy nagygazdálkodónak számít-e, de jó sok hektár területen gazdálkodik. A kisebb területeket is bérli azoktól a falubeliektől, akik nem művelnék amúgy. Azt mondja, hogy a gabona most nagyon jó lett. Sok a termés és jó a minősége is. A kukoricával már lesznek gondok, ha nem jön eső. Ahogy felénk mondják: furuglázik.
Egyre többet jár az agyam azon, hogy a mezőgazdaság lesz itt hamarosan az a terület, amiből az emberek meg tudnak élni. Akinek nincs földje, az éhezni fog vagy ki lesz szolgáltatva.
Ha minden jól megy, akkor a cimbora éjszaka már bálázni fog az aratás után. A szalmát a tehenek és a disznók alá felhasználja alomnak, illetve télen fűt is vele, így rengeteget tud spórolni a fűtésszámlán.
Hála a melegnek és a tökéletes érésnek, az idén gabonaszárításra nem sokat kell költeniük a gazdáknak.

Legyen itt néhány kép az aratásról:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése