2012. június 30., szombat

Szárítsunk csalánt

Már akartam írni a csalánról, hogy érdemes szedni, ha van a kertben, mert nagyon sokrétűen használható. A nagy csalán (Urtica dioica) gyom- és gyógynövény. Valószínűleg nincs olyan ember, aki még ne találkozott volna vele és ne csípte volna meg. Ha többet szeretnél tudni a csalánról, akkor ITT a Wikipedián elolvashatod.
Szóval a kert sarkában megtenyészik a csalán és úgy gondoltam, hogy tökéletes lesz majd teának, illetve azt olvastam valahol, hogy segít a korpásodás ellen is, ha azal öblítem le a hajamat mosás után. Ezt hamarosan ki is próbálom, miután egy kicsit megritkíttatom a fodrásszal.
Amúgy vértisztító, vizelethajtó hatása mellett a reumatikus betegségekre is gyakran alkalmazták. Napjainkban is számos gyógykészítményben megtalálható. Fogyasztható teaként, vagy akár levesként, főzelékként is.
Mikor érdemes szedni? Egész nyáron, ha friss hajtásai vannak. Az elöregedett leveleket ne szedjük, csak a zsenge világoszöldeket. Ha a korosabb hajtásokat levágjuk, akkor újabb hajtások lesznek helyettük, így többször is szedhető. Aki nem bírja a csaláncsípést, az használjon kesztyűt! ;)
Ezek után megszárítjuk és felaprítjuk. (Lehet fordítva is.) Levest, főzeléket a friss hajtásokból szárítás nélkül érdemes készíteni! ;)(És felül, középen a szárított csalán.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése