2012. június 30., szombat

Kovászos uborka

Sokan sokféle recept alapján készítik a kovászos uborkát. Éppen itt az ideje. Érdemes nagy uborkákat választani, ezek ha nem saját termésből vannak, akkor tűrhető áron kaphatók a piacokon (általában kovászolni való uborkaként hirdetik). Az elkészítés nagyon egyszerű. Egy 5 literes dunsztos üvegbe kb. 3 kg uborka szükséges. Ezeket alaposan megmossuk, levágjuk a végeit, majd majdnem teljes hosszában bevágjuk őket. Az üvegbe belehelyezünk egy szelet kenyeret, belerakjuk az uborkákat, majd egy marék kaprot, 3-5 nagyobb gerezd fokhagymát, néhány babérlevelet és ízlés szerint egész borsot, mustármagot, koriandert. Ezek után pedig feltöltjük felforralt, de visszahűtött vízzel, amibe forráskor 1,5-2 púpos evőkanál sót dobtunk. Lefedjük egy kistányérral, majd kirakjuk a napra. Kb. 3-4 nap alatt el is készül a kovászos uborkánk. Jó étvágyat hozzá!



1 megjegyzés:

  1. Kedves SpaceCow!
    Próbáld ki kenyér helyett hámozott krumplival (öreg gumikrumpli is jó) - a tetejére érdemes tenni, mert ha kész ki kell venni belőle. A sós vizet pedig, ha forrón öntöd rá (lassan, óvatosan) ropogósabb marad az uborka. A többi ugyanaz. Ezt a receptet télen is alkalmaztam káposztával, répával szobahőmérsékleten - működött :)
    Jó témákat veszel elő, engem is foglalkoztatnak, ezért is keveredtem az oldaladra.
    Üdv, Nelli

    VálaszTörlés