2012. június 19., kedd

Hogy készül a "mézédes vajszlói" dinnye?

Na erről a kérdésről lehetne mit mondani. A helyzet ugyanis az, hogy Vajszlón már nem igazán foglalkoznak dinnyetermesztéssel. Egykor híres volt a vajszlói dinnyetermesztés, de már csak múlt időben beszélhetünk róla. Egy helyi ismerős szerint nincs olyan, aki dinnyét termesztene Vajszlón, mert nem éri meg. Néhány éve még voltak akik foglalkoztak vele, de hogy felvegyék a versenyt az "olcsó" külföldi dinnyével, kénytelenek voltak ők is korán érő fajtákat gyártani. Ez úgy működött, hogy adagoltak a növénynek mindenféle tápanyagot, vegyszert, pl. térfogatnövelőt, növekedésgyorsítót, érésgyorsítót, édesítőt, és más csodaszereket, amiknek az élelmezésegészségügyi várakozási idejük min. 14 nap (ezekről annyit kell tudni, hogy az életünk során már bizonyosan nem bomlanak le). Igen ám, de ezek mind drágává tették az előállítást. Ez pedig ugye a külföldi olcsó dinnye miatt eladhatatlanná tette a magyar dinnyét. A gazdák inkább átálltak a tök termesztésére (tökmagolaj miatt) és más kultúrnövényekre.


Jelenleg a "mézédes vajszlói" dinnye a következőképpen készül:
- végy legalább 2 bevásárlókocsival (ha van több, akkor mindet) a Lidl áruház "akciós" dinnyéjéből 200 Ft-ért (most mondtam egy számot)
- vidd el az útszéli standodra
- rakj ki egy táblát a következő felirattal: "MÉZÉDES VAJSZLÓI" vagy tetszés szerint fordítva: "VAJSZLÓI MÉZÉDES"
- árazd be 299 Ft-ra
- és máris viszik, mint a cukrot, mert ez bizony hazai és vajszlói és mézédes!!!

Mindezt láttuk a saját szemünkkel...

Mi már évek óta nem veszünk dinnyét idehaza, amióta tudjuk azt, hogy hogyan készült még pár éve, amikor volt magyar dinnyetermesztés. Aki soha le nem bomló vegyszereket akar a szervezetébe juttatni, az bátran vásároljon dinnyét itthon. Mi már csak az egyik balkáni országban eszünk dinnyét, ott, ahol tudjuk, hogy marhatrágya, víz és napsütés éri csak. Egy olyan országban, ahol nem divat a permetezés, mert minek költsenek rá...

2 megjegyzés:

  1. igen, mert manapság permet nélkül lehet növényeket termeszteni úgy,hogy ne rongálják szarrá a kb mindennek ellenálló rovarok, kártevők..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vajon miért alakult így? Hála a tudománynak, a génmanipulációnak és a vegyszerek térhódításának. Na meg az emberi hülyeségnek!

      Törlés