2012. június 30., szombat

Baracklekvár 1. adag

Tegnap lefőzésre került az első adag kajszi az idén. Egy öreg fán érett be a korai barack, nem volt túl nagy, de finom édes. Kb. két nagy diszperzites vödörrel lett szedve. Figyeljünk arra, hogy csak egészséges gyümölcs kerüljön a lekvárba, mert a rothadt, illetve moníliás darabok tönkretehetik az egész főzetet.
A gyümölcsöt alaposan megmossuk, majd leforrázzuk, hogy könnyen meg tudjuk hámozni. Utána jöhet a főzés. Kinek hagyományos módon cukor nélkül sokáig főzve vagy cukorral, kinek pedig az egyszerűség és a gyorsaság kedvéért zselésítővel.
A legjobb persze hatalmas üstben, szabad tűzön lenne az igazi, aztán berakni a kemencébe...
Ha kisebb adagot főzünk egyszerre, akkor kisebb a valószínűsége, hogy odakozmál.

18 üveggel + 4 kis üveggel lett az első adagból. Tavaly 30 üveggel főztünk és még van belőle 6. Még legalább 1x főzünk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése