2012. május 12., szombat

Fűszerünnep és hungarikumtalálkozó

Ha már itt vagyunk Pécsett, akkor meglátogattuk kislányommal az I. Pécsi Fűszer Ünnep és Hungarikumok Találkozója nevű rendezvényt. Nagy csalódás volt! Többre számítottam. A kulturális programok az egy dolog, nem igazán izgat, ha valamit szakmai szemszögből nézünk. A "Jókai téri fűszerpiacon" csupán egy fűszeres standot láttam, illetve egyet ahol teákat árultak és néhány cseszmet fűszernövényt. Ha más nem, akkor a vendéglátó standokon (ebből volt a legtöbb) felhasznált fűszerek miatt lehetne "Fűszer Ünnepnek" nevezni a rendezvényt. Vagy talán az miatt lehetne annak nevezni, hogy "nagyjaink" elültettek néhány fűszernövényt a köztereken? Én úgy éreztem, hogy ez a fesztivál sem szól másról, mint az emberek lehúzásáról. Lehet inni pálinkát jó pénzért, lehet venni házi kolbászt, stifoldert és savanyúságot jó pénzért, kürtös kalácsot (aminek már rég nem olyan íze van, mint 10-20 évvel ezelőtt) jó pénzért, fakanalat és mázas edényt jó pénzért, sült kolbászt, hurkát jó pénzért, na meg ne feledkezzünk meg a Spongyabob lufiról se (ami a legnagyobb hungarikum ugyebár), természetesen jó pénzért. Mindemellett a mekdonálcban is lehet kétféle magyaros sz@rburgert enni jó pénzért.
Talán a legnagyobb siker az egész rendezvényben, hogy megalakult a pécsi közösségi kertmozgalom (egyre nagyobb teret hódít az ország és a világ városaiban és talán egy kicsit népszerűsíti az önfenntartást), bár ezen az eseményen nem voltam jelen, így nem tudom, hogy hány érdeklődő volt, illetve hol és mekkora kertet fognak művelni...
Ami még a pozitív, hogy minden ilyen kirakodás kicsit megmozgatja az embereket, összehozza a családokat egy közös programra még akkor is, ha csak céltalanul sétálnak a Széchenyi téren és környékén.

Még egy megjegyzés a szervezőktől idézve és kommentálva:

"az Első Pécsi Fűszer Ünnepen a Széchenyi téren adnak egymásnak randevút a hungarikumok, s eddig ilyen, természetesen, még sehol sem volt a világban...."

Hogy volt-e ilyen vagy nem, hát nem tudom, de minden kirakodóvásár ugyanilyen. Ebben az évben ugyanezeket a vásározókat már többször láttam ugyanitt, illetve a Kossuth téren is némelyiket (pl. a szappanost). Aztán a Balaton partján és Budapesten is számos hasonlóban volt már részem, telis-tele hungarikumokkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése