2012. május 24., csütörtök

Dombház elmélkedés reloaded

Ismét elkezdtem gondolkozni a dombház/földház építésén. Az elsődleges szempont az energiatakarékosság. Újra és újra kutatom a magyar forrásokat a témával kapcsolatban és sajnos igazán értékelhetőt nem találok. Ami van, az néhány látványterv, néhány cikk a külföldi megoldásokról (főleg Simon hobbit házikója - http://simondale.net/), illetve hivatkozás a Válóczy és Hegedűs féle dombhazunk.hu-ra. Na hát nekik már küldtem anno egy levelet, hogy tájékoztassanak erről-arról, de válaszra sem méltattak. Az általuk tervezett házak is megjelennek itt-ott, de ahogy néztem, nem a költséghatékonyság az elsődleges szempont náluk (tele van nyomva minden tervük vastag hőszigeteléssel, stb., ami pont nem erről kellene, hogy szóljon). Az miatt, hogy válaszra sem méltattak, le is mondok arról, hogy a jövőben kontaktoljak velük.
A dombhazak.hu is érdekes. Teljesen másról szól. A fórumok is döglöttek, ott sem nagyon lehet várni egy esetleges válaszra, ráadásul konkrét dolgok nem nagyon vannak rajtuk.
Az amerikai megoldások nem nagyon tetszenek, azok többnyire szögletes építmények, betonból.
Valami természeteset, valami meghittet, otthonosat kellene alkotni természetes anyagokból és olcsón. A természet adottságait kell kihasználni.

Megfordult a fejemben az earthship is, ami szintén izgalmas lehet. Ha ezt tudnám kombinálni a dombházzal, az lenne az igazi. A falak használt autógumikból... (lehet tovább képzelni ;) )

Keress rá a google-ban: earthship

Szóval egy ilyen ház a föld alá. Tökéletes szigeteléssel (természetesen a természet adta szigetelőanyagokkal), tömegkályhával, ami alkalmas a fűtésen kívül melegvíz előállításra, főzésre, sütésre is. Napkollektoros és tömegkályhás melegvízzel, szél- és naperőmű villamosenergia előállítással, ciszternával (esetleg fúrt kúttal), komposzt wc-vel és szennyvíztisztítóval.

Elég bátornak kell lenni a megvalósításhoz. Az információk gyűlnek és gyűlnek, de szelektálni kell közülük. A környezettudatosság és a költséghatékonyság kéz a kézben járnak. Ezeket kell szem előtt tartani.

4 megjegyzés:

 1. Kedves X, aki e jegyzetet írtad!
  A facebook.com/dombhaz tulajdonosa vagyok. Engem miért nem kerestél meg? Pont az általad összegyűjtött igényeket kielégítő épületek megtervezését és kivitelezését kínálom, és eddig minden megkeresésre válaszoltam.
  Várom tehát a megkeresésedet, hogy közelebb kerülhessünk a megoldáshoz.
  Üdvözlettel
  Somhegyi Tamás

  VálaszTörlés
 2. Kedves Tamás! Hozzá is vagy adva az oldal kedvenceihez... ;) Nem figyeltem és azt hittem,hogy te is csak hasonló témában gondolkozol... Megkereslek mindenképpen privátban.

  VálaszTörlés
 3. Szupervályog technika is izgalmas, engem nagyon érdekelne, de erről is kevés a magyarul elérhető írott anyag, és csak rövid ideje gyakorolják a technikát idehaza, úgyhogy tapasztalatról is alig hallani.

  VálaszTörlés
 4. Na igen. Amúgy azt hinné az ember, hogy hú de olcsó megoldás és nem. Na meg macerás. Megkerestem az összes zsákgyártó céget, amit csak találtam az országban, néhány válaszra sem méltatott, a többi meg azt mondta, hogy tömlőt nem forgalmaznak. A szupervalyoghu-s egyedek pedig olyan horror ajánlatot adtak a tömlőre, hogy azt megtűzve még a szükséges szögesdróttal, az egyéb kellékekkel nem jött volna ki olcsóbban, mintha normális falat építettem volna az adott célra B30-asból vagy zsalukő+beton kombinációból. És mivel nem agyagos a talaj, amit fel tudtam volna használni, így még normális földet is kellett volna hozatnom + a kitermeltet (nagyon köves) elvitetnem. Bár egyes források szerint az is jó lett volna. Így hát lemondtam arról, hogy ezt a technológiát alkalmazzam. Tömlőt meg lehet beszerezni távol-keletről viszonylag normális árban, de ahhoz ipari mennyiséget kell rendelni...

  VálaszTörlés