2012. április 3., kedd

Szélenergia elvetve

Folyamatosan kutatok, keresek, hogy megtaláljam a megfelelő alternatív energiaellátási lehetőséget a házunk számára. Rengeteg lehetőség van, de kiválasztani a leghatékonyabbat és a legköltségtakarékosabbat, nem egyszerű feladat, főleg úgy, hogy ismerjük az árakat is.
A szélerőművek működési elve nem rejtély és már jó ideje tisztában vagyok vele. Vonzó lehetőség, ha tiszta energiát szeretnénk előállítani. Olyant, ami nem szennyezi a környezetet. A hatékonysága miatt olyan helyen érdemes telepíteni, ahol van megfelelő szélerősség (lehetőleg egész éven át), ugyanis ha nem fúj a szél kellő mértékben, akkor jóval a névleges teljesítmény alatt üzemel, így jóval nagyobb a megtérülési idő is.
Na itt van a probléma. Országunkban nem mindenhol gazdaságos a szélturbinák telepítése. Elő is kerestem az OMSZ széltérképét és megnéztem, hogy Pécsett milyen szélsebességgel számolhatok:


Azt hiszem, jól látszik, hogy hol érdemes belevágni hasonló projektbe. Családi házakra méretezett turbinák általában 3 m/s szélsebességnél indulnak be. Na nálunk úgy kb. 2-2,5 m/s van csak. Nem is kellett tovább gondolkoznom azon, hogy elkezdjek tervezni egy konkrét rendszert. Az ötlet elvetve. Továbblépek és keresek mást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése