2012. április 24., kedd

Öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium


Budapest, 2012. április 24., kedd (MTI) - Öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium, mert a mezőgazdaság céljainak eléréséhez hatékonyabb, korszerűbb öntözésre van szükség - közölte Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti vízgazdálkodási konferencián.

Illés Zoltán a klímaváltozás hatásaira emlékeztetve felhívta a figyelmet arra, hogy megfelelő vízgazdálkodás nélkül nem lehet az ország jelenét és jövőjét biztosítani. Ezért is hoznák létre 30-40 fővel a hivatalt.
Az államtitkár elmondta: az aszálykezelési terv elkészítése csúszik, azt 2010-ig be kellett volna fejezni. A vízgazdálkodási, illetve az öntözésfejlesztési stratégia elkészítése folyamatban van.
Illés Zoltán szerint szükség van a vízgazdálkodási törvény átfogó megújítására is, és elengedhetetlennek nevezte a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek, illetve intézkedési programok elkészítését.
A környezetügyért felelős államtitkár kitért arra is: a kormányzati álláspont szerint a vízkészleteket magyar kézben kell tartani, illetve ahol lehet, mindent meg kell tenni a visszavásárlás érdekében.
V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Nemzeti Vidék Stratégia végrehajtási programja, a Darányi Ignác Terv kapcsán elmondta: a mezőgazdaságnak nemcsak az a feladata, hogy egészséges és jó minőségű élelmiszerrel lássa el az országot, hanem az is, hogy megőrizze a felszíni vizek és a felszín alatti vízkészletek minőségét, a növény- és állatvilágot, a környezetet.
Az államtitkár szerint gondot jelent, hogy a különféle támogatási rendszerek elkülönülnek egymástól, ami ellehetetleníti komplex programok kidolgozását, ezért a támogatások összehangolására törekszenek.

gká \ gtr

1 megjegyzés: