2012. április 26., csütörtök

Méhészkedés

Több ismerősöm foglalkozik méhészkedéssel és azt mondják, hogy nagyon szeretik. Alapvetően nem a mézért kapott pénz miatt, hanem azért, mert szép foglalkozás. Nagy szakértelmet igényel, mint minden más, de van benne valami különlegesség. Na meg persze a méz nagyon egészséges. Egy család éves szükségletét 4-5 méhcsaláddal el lehet látni. A cukor helyett használhatunk mézet pl. a lekvárok befőzéséhez és sokkal finomabb lesz. Rengeteg mindenre használható, de erről nem kell írnom semmit, azt hiszem. Ki ne szeretné a mézet?
Nekem is megmozgatta a fantáziám a méhészkedés, persze családi méretekben, így "bújom a szakirodalmat" ezzel kapcsolatban is.
A statisztikákat elnézve, a méhészkedés nem bővül, legalábbis ami a méhcsaládok számát illeti. Na meg hallottunk ugye az agyon antibiotikumozott méhekről és az EU támadásairól is a magyar mézzel szemben.


Az igazán jó méhcsaládok nem olcsók, szükség van megfelelő felszerelésre is, de az ember leleményes, így pl. a pergető házilag is elkészíthető. Ha valaki méhészkedésbe fog, annak mérlegelnie kell, hogy képes-e felelősséggel lenni az apró állatok iránt, valamint fel kell készülnie a betegségekre is. A sok terv között ez is szerepel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése