2012. április 23., hétfő

Medvehagyma szüret

Még egy hete, talán utoljára az idén, elmentünk medvehagymát szedni. Már virágzásnak indult és utána már nem igazán jó. Sokan zsákokba gyűjtve szedték, hiszen gyógyszerekhez és gyógykészítményekhez is felhasználják (nem is kell mondanom, hogy ők a gyors és hatékony munka érdekében nem igazán távolodtak el a forgalmas út mellől, annak közvetlen közelében gyűjtötték). Mi olyan helyekre szoktunk menni az erdőben, ahol nem igazán járnak járművek, de még emberek sem, így szennyeződésektől mentes leveleket szedhetünk.

A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.


Leggyakrabban salátát készítünk belőle, de számos ételbe rakhatjuk ízesítésként és akár nyersen is fogyaszthatjuk csak úgy önmagában.
A szív- és érrendszerre igen jótékony hatással van, mint a többi hagymaféle, bél- és vértisztító hatása vitathatatlan.
Érdemes annyit szedni, hogy lefagyaszthassuk és az év bármely részében fogyasztani tudjuk...






1 megjegyzés: