2012. április 24., kedd

Lakás eladó!

A lakás életünk egyik meghatározó élettere, így arra törekszünk, hogy a számunkra megfelelő környezetet teremtsük meg benne. Sokak számára ez jelenti az egyetlen ingatlantulajdont. Nincs föld, nincs kert, nincs családi ház, csak a lakás. Vajon mekkora és milyen lakásban élnek emberek? Mekkora rezsije van? Kényelmes-e nekik?
Természetesen mindenki a pénztárcájának megfelelő lakáshoz tudott hozzájutni, ha mégsem, akkor segített a hitel. Az utóbbi időben láthattuk, hogy sokan bele is buktak a hitelfelvételbe, illetve egyre több hír van arról, hogy egész tömbházakban kapcsolják ki a közösségi világítást vagy zárják el a vizet.
A statisztikák azt mutatják, hogy a használt lakások kissé felértékelődtek, míg az új építésűek le. Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy az újakat horror árért adták? A használtak pedig a koruk és az állaguk miatt kedvezőbb áron elérhetőek?


Azt olvastam, hogy a használt lakásokat sok esetben az eladók túlértékelik. Kicsit elgondolkoztam rajta, mert ha azt nézzük, hogy néhány éve mennyiért lehetett eladni és beleszámoljuk az inflációt, meg egyéb tényezőket, akkor az árindex emelkedése teljesen rendben is van, ugyanakkor a piaci forgalom azt mutatja, hogy a lakások szinte eladhatatlanok, legalábbis azon az áron, amennyiért az eladók meg szeretnének válni tőle.
A lakásvásárlási kedv is erősen visszaesett, hiszen a 2008-as "válság" óta jóval szigorúbb feltételek mellett lehet hitelhez jutni (jelentősen növekedett azok száma, akik hitelképtelenek). Az emberek többsége hitel nélkül nem rendelkezik akkora önerővel, hogy abból lakást vehessen (akár lakás, akár befektetési célra).


Jól látszik a grafikonon, hogy 2007-hez képest a lakás adásvételek száma kevesebb, mint felére esett vissza. Mint említettem, ez a forráshiány és a hitelhez jutás nehézsége miatt valószínű.
Aki rákényszerül a lakása eladására, az bizonyára rosszul fog járni, mert a kínálat magas és a vevők előnyben vannak, hiszen válogathatnak, így a kedvezőbb árfekvésű lakásokat fogják előnyben részesíteni.
Az egyre emelkedő rezsiköltségek is megnehezítik a családok életét. Amíg egy családi házban több lehetőség van a közműszolgáltatóktól való függetlenedésre és a rezsiköltségek csökkentésére, addig egy tömbházi lakásban sajnos reménytelen a költségcsökkentés (csak a használat visszafogásával lehetséges - kevesebb víz, kevesebb villany, egyedi fűtésmérő esetén alacsonyabb hőmérséklet), az alternatív megoldások csak közösségi szinten valósíthatók meg, ennek pedig ismerjük a hátrányát.
Nehéz okosnak lenni ilyen ingatlanpiaci helyzetben. Nekünk is adott az ingatlan, nehezen tudnánk belevágni most egy kizárólag alternatív megoldásokat felhasználó új ház építésébe. A megoldás pedig az lenne, ha csak nulla energiaigényű házak és lakások lennének, de ez igencsak utópisztikus elképzelés, és mennyibe kerül?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése