2012. április 23., hétfő

Csődöt jelentett a szakolyi bioerőmű tulajdonosa


Budapest, 2012. április 23., hétfő (MTI) - Csődvédelmet kért a Liget Bioenergia Művek Kft., a szakolyi bioerőmű főtulajdonosa - írta a Gazdaság.hu hétfőn.

Magyarország első zöldmezős beruházásban épült bioerőművét 2009-ben adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyon. A 14 milliárd forintba kerülő beruházást az MFB és a K&H Bank finanszírozta 50-50 százalékban. 
A bioerőmű üzemeltetője a Dél-nyírségi Bioenergia Művek Zrt. (DBM), amelynek főtulajdonosa a Liget Kft. és résztulajdonosa a japán Tohoku Epko áramszolgáltató cég is. 
A cikk szerint gazdasági válság és a kormányváltás utáni energetikai piaci szabályozások változása nem kedvezett a szakolyi mintaerőműnek. A finanszírozó bankok kockázatosnak ítélték a megújuló áramtermelést és beszüntették a finanszírozást, emiatt 2011-ben leállt az erőmű.
Alig egy hónapja Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy a DBM Liget Kft. által tulajdonolt részét egy magánvállalkozó vásárolta meg, aki az erőmű reorganizációját tervezi, s tárgyal a bankokkal. A Gazdaság.hu írása szerint azonban a cégadatok nem erre utalnak, ezek tanúsága szerint magát a Liget Kft.-t értékesítették a tulajdonosai, és feltehetőleg vele együtt adták el a DBM-ben levő tulajdonrészt is. 
A Liget Kft.-t megvevő Associated Networks Kft. a honlapja szerint a cég a DBM Bioenergia Művek Zrt. fő részvényese. Az Associated Networks cégcsoport magyar tulajdonú magánvállalkozásként mutatkozik be a weblapján. Az Opten adatai szerint az Associated Networks Kft. tavaly április óta a hasonló nevű Seychelle-szigeteken bejegyzett társaság birtokában áll. 
A Gazdaság.hu cikke arra is rávilágít, hogy a Liget Kft. a tulajdonosváltás után jelentett csődöt.

gjé \ gpp

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése